Сподели новината.

Димитър Желязков-Митьо Очите остава за постоянно в следствената килия, тъй като срещу него има доказателства, че евентуално е лидер на престъпна група за рекет, изнудвания и палежи. Това реши тричленен състав на апелативния спецсъд.

Магистратите посочиха още, че на свобода той може да извърши престъпление, а освен това заради повдигнатите му обвинения може да получи строго наказание.

Пред съда Желязков обяви, че не иска да бъде пускан, а да има възможност да отиде на преглед заради проектилите, останали в него след покушение от 2016 г.

Съдът обаче посочи, че разрешението за медицински прегледи е работа на прокуратурата, тъй като делото е в досъдебна фаза.

Магистратите лаконично коментираха обвиненията срещу Желязков, като обърнаха внимание освен на това, че е ръководил група от януари до август 2018 г., но и че е бил подбудител за палежи и изнудвания на територията на област Бургас срещу търговци в погребалния и хотелиерския бизнес.

След заседанието прокурор Николай Христов увери, че на Желязков ще бъде предоставена възможност да посети за пореден път лекар. Медици вече са го преглеждали веднага, след като турските власти го върнаха в София миналия петък. Те са установили, че неговото здравословно състояние е добро.