сряда, април 17, 2024

Димитър Желязков

Date:

Сподели новината.

Димитър Желязков Желязков, по прякор – Митьо Очите, е роден на 19 септември 1972 година в Несебър в семейството на Желязко и Станка Желязкови.

 

            Има средно специално образование като шофьор. Сочен е за един от водещите наркобосове по българското Черноморие и лице на силовата групировка ВИС, но твърди, че се е занимавал само с честен бизнес.

Официално е собственик на фирмите „Агро Стил 2005” ООД, „Найт гард-93-Йовчев и Сие“, “Прогрес 2003” и “Инвест петролиум” ООД.

 

            Според кратка справка, Димитър Желязков притежава имущество на стойност около 10 000 000 лева. В интервю пред Мартин Карбовски, Желязков обяснява, че собствеността му е оценена на по-висока стойност от реалната.

 

            Според думите му, е живял на заем в голяма част от живота си, а през другото време се е занимавал с честен бизнес. Към момента повечето му активи са отнети в полза на държавата.

 

            Димитър Желязков има три деца – Станислава и Ивелина, дъщери от съпругата му Тянка, която загива през 2001 година и Димитър – син от настоящата му приятелка – Антигона Янулис.

 

 

Атентатът

            На 9 ноември 2001 година съпругата на Митьо Очите – Тянка, загива при атентат, за който се предполага, че е насочен срещу самия Желязков. Пред дома им в Сунгурларе в продължение на два дни е паркиран лек автомобил „Лада” с шуменска регистрация и неизвестен произход. Съпругата на Желязков решава да извика брат си – Славчо и един от бодигардовете им – Никола Бъчваров, за да проверят „Лада”-та, която избухва и причинява смъртта им.

 

            Извършителите са заловени и излежават присъди в Бургаския затвор. Предполага се, че цел на атентата е бил Димитър Желязков.

 

            Според първоначалната версия лицето на СИК по онова време – Пламен Дишков, известен с прякора си Кела, е поръчител на атентата, но до момента съпричастността му не е доказана.

 

Враждата между Очите и Кела

            Според различни източници между Димитър Желязков (сочен за лицето на ВИС по Черноморието) и Пламен Дишков (сочен за лицето на СИК по Черноморието) има конкуренция за сфери на влияние, изострена от подозренията на Желязков за съпричастността на Дишков с бомбата, отнела живота на съпругата му. Според Пламен Дишков, такава вражда никога не е имало и само покойният Мариян Георгиев – Марата е твърдял подобно нещо.

 

 

Арести и присъди

            Димитър Желязков има няколко присъди, сред които – като водач на организирана престъпна група от 6 години и 4 месеца. Прекарва в затвора в Белене времето от 2 април 2007 година до 10 февруари 2011 година.

 

            Твърди, че е бил набеден и е направил пълни самопризнания само, за да скъси наказанието. Според оперативна информация печалбата на Желязков от търговия с наркотици се е равнявала на 200 000 лева/месечно.

Задържан е поне 10 пъти по различни обвинения, но твърди, че не се е занимавал с нерегламентирана дейност.

 

            През 1997 година е свързван с отправени заплахи срещу свидетелка на атентата срещу тогавашния кмет на Несебър – Живко Георгиев

 

            През декември 2000 година е заподозрян за нападението над компанията на Пламен Дишков – Кела в бургаския бар „Жега”, когато Дишков е намушкан няколко пъти с нож.

 

2001 година

            През януари е взривен  „Фънки Бар” в Бургас. Предполагаемата жертва отново е Пламен Дишков – Кела, който е ранен. Загиват Добрин Кафеджиев – Кафето и Димо Колев – Чирпана. Като предполагаем поръчител на атентата е задържан Митьо Очите, но тази версия така и не е доказана.

 

            През май са отвлечени двама наркодилъри, които не са плащали на Желязков процент от печалбата си и Очите отново се оказва в ареста.

 

            През февруари 2004 година Димитър Желязков е задържан заради притежание на незаконно оръжие и крадени автомобили, но по-късно е оправдан

 

2005 година

            През януари е задържан в Стара Загора като целта е да бъде предотвратена разправия между групата на Златомир Иванов – Баретата и хората на Желязков.

 

            През юли същата година Очите е задържан за разпит във връзка с избухнало взривно устройство в Обзор, причинило смъртта на съпругата и дъщерята на Рали Пенков – концесионер на плажа.

 

            През септември Митьо Очите отново е задържан. Този път – за сбиване с хората на вече покойния Георги Илиев

 

            Само месец по-късно наркобосът отново е задържан докато празнува именния си ден в заведение в Бургас. Заедно с него са задържани и гостите му.

 

            През ноември е задържан отново за сбиване в бургаския хотел „България”, като е проверена евентуалната му връзка с убийството на лихваря Володя Герговски в ж.к. „Стрелбище” в столицата.

 

            След първото задържане следва и второ – защото е ударил управителката на боулинг-клуб.

 

            През месец август 2006 година Димитър Желязков се озовава в ареста след полицейска проверка.

 

             Срещу него има няколко висящи дела – за въоръжен грабеж, побой и отвличане.

 

Димитър Желязков е известен с фразата: “Циркът свърши! Хайде да си ходим!”, изречена след съдебните заседания срещу него.

 

 

Източник: crimes.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...