Сподели новината.

Учените най-накрая разбраха защо жените живеят по-дълго от мъжете. Ескпертите са установили това след проучване в Университета на Калифорния, Сан Франциско. 

„Спасителят“ от застаряването е хормонален естроген. Най-точният сензор за биологичната продължителност на живота  на организма е дължината на теломерите (крайните части на хромозомите), съобщава Daily Mail.

Женските теломери по правило са по-дълги от мъжките. Нови данни показват, че естрогенът стимулира активността на ензим (сложна протеинова молекула), което допринася за удължаването на теломерите и следователно за увеличаване на продължителността на живота.

Според статистиката жените живеят с 5% по-дълго от мъжете, въпреки че разликата може да варира значително в отделните страни.

Експертите обясняват това, като казват, че представителите на по-силния пол са по-податливи на лоши навици. До 2032 г. разликата в продължителността на живота трябва да се изглади с оглед на факта, че все повече хора отказват цигарите и алкохола.

Важна роля играе генетиката. Човешката ДНК съдържа 23 двойки хромозоми. Теломерите, разположени в техните краища, изпълняват защитна функция. Запазват ценния генетичен материал от увреждане, особено по време на репликацията на клетките.

С течение на времето или в резултат на нараняване теломерите се съкращават и това се отразява на състоянието на целия организъм – клетките започват да растат и умират. Причината може да бъде стрес, здравословни проблеми, грешен начин на живот.

Учените от Калифорния за първи път установили, че дължината на теломерите е свързана с естроген на женския полов хормон.

Авторите на проучването отбелязват, че новите данни потвърждават необходимостта от наблюдение на нивото на хормоните, особено след менопаузата, когато тялото спира да произвежда достатъчно от тях.