Министър Иванов към зърнопроизводителите: Разчитаме на вас за поносима цена на хляба

0
77
palnozarnest hlqb
Сподели новината.

Разчитаме на вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима. Ние работим с цел да гарантираме продоволствената сигурност на страната. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов на работна среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), цитиран от пресцентъра на земеделското министерство. По време на дискусията представителите споделиха, че основните притеснения в момента са свързани с торовете и горивата, които са основни за реколтата и прибирането й, предаде БТА.

„Ще инициираме среща между членове на НАЗ и производители, и търговци на торове. Така ще може съвместно да търсим работещо решение на трудностите“, информира министърът. Той посочи още, че ще се търси възможност за механизъм, с който да бъде подсигурен достъпът до горива.

Аграрният министър заяви, че подкрепя исканията на организацията за данъчна ваканция и посочи, че въпросът ще бъде поставен пред Министерството на финансите. Тема на разговорите беше и Стратегическият план и подпомагането на сектора в новия програмен период. Министър Иванов информира, че до края на месеца се очакват бележките на Европейската комисия по плана, след което те ще бъдат обсъдени на Тематична работна група.

От НАЗ поставиха въпроси за напояването и цената на водата, като министърът информира, че се очаква през есента да започне рехабилитация на канали на „Напоителни системи“. По думите му, цялостното обновяване трябва да приключи до края на 2025 година, а всяко едно ремонтирано съоръжение ще води до понижаване на стойностите на водата.

--------------------------