Министър Денков: Пълно недоразумение! Нищо не се променя в матурата

0
295
uchenici izpit
Сподели новината.

“Това e пълно недоразумение! Никакви нови правила не са въведени. Това, което излезе като информация в петък, е сумиране на това, което сме обявили в началото на учебната година. Нищо не се променя!”. Това каза образователният министър Николай Денков, цитиран от Нова тв преди ученическия крос в Южния парк в София.

“Спрямо миналата учебна година има промени, свързани с това, че сега завършва първият випуск по новата програма. Оттам има много повече изпити, различна организация, както и изпити, които са за професионална квалификация”, обясни образователният министър.

Друга промяна е броят на точките за оценка “Среден 3”, който от 23 точки се покачва на 30.

“Мнение на експертите е, че при тази подготовка на децата тези 30 точки са подходящи”, поясни Денков. “Разликата се появява в това, че може да има повече двойки, отколкото тройки. От друга страна, трябва да сме спокойни, че който е получил диплома, знае материала, на който се явява”, допълни той.

Произведенията, които трябва да научат зрелостниците, също са по-малко. “Това позволява на децата да се съсредоточат повече върху тях”, смята министър Денков и допълни, че “това ще им помогне да формулират по-добре тезите си”.

Министърът говори за матурите, преди да се включи в кроса с деца и ученици в Южния парк в София, част от инициативата “5 KM RUN”.