Мини Марица Изток започва износ на въглища за Сърбия

0
30
zx952y526 2791305
Сподели новината.

Мини Марица Изток започва износ на лигнитни въглища за електроцентрали в Сърбия. Това обяви в свое прессъобщение „Мини Марица-изток“ ЕАД. Държавната въгледобивна компания е подписала договор сръбска компания, която ще доставя българските въглища.

За пръв път в своята 70-годишна история „Мини Марица-изток“ ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса.

Договорът със сръбската компания е до 30 април 2023 г. Предвидена е и клауза за удължаване.

Предвижда се да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса „Марица- изток“. Въглищата ще се предават на площадката на „Мини Марица-изток“ и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи.

„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица-изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса Марица-изток. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, обясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

--------------------------