Сподели новината.

Гореща минерална вода превърна село Ягода в място, към което се стичат мнозина. Китното селце в Сърнена гора, на 15 км. от Стара Загора. Къщите на хората, както и хотелите с басейни с минерална вода са вдигнати в красива горска местност.

В курорта има балнеолечебница, открит минерален плувен басейн с плаж, хотели, почивни домове и частни квартири.

Лебечната вода там се използва за профилактика и балнео лечение при хронични заболявания на:

опорно-двигателния апарат:

дегенеративни ставни заболявания – артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия – ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.

ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,

бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.

гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.

периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити

метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;

дерматологична патология и др.

белодробната и сърдечно съдова системи.

В селото има множество извори на лечебна минерална вода с висока температура, подходящи за лечение или възстановяване.

Находище „Ягода“ е най-източното от Казанлъшките термални находища и има сходен характер с тях. Минералните води са формирани в напукани и изветрели гранити, покрити от алувиални и делувиални наслаги, като по сравнение с находищата „Овощник“ и „Павел баня“, покриващите скали в повечето случаи са с по-малка дебелина – 10-20 m, като изключение правят най-северните и най-западните площи на находището. Първоначално е съществувал един основен извор, който в последствие е каптиран с шахта, достигаща до гранитите и няколко малки извора с ниски дебити.

Снимка: Министерство на туризма