Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

0
60
768x432 4 1
Сподели новината.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, съобщава „Ройтерс“.

 

Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна.

 

Москва многократно отхвърляше обвиненията в извършване на зверства по време на едногодишната си война в Украйна.

 

Издадената заповед за арест е по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

 

 

„Твърди се, че престъпленията са извършвани на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за горепосочените престъпления, тъй като е извършил деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други и заради неуспеха му да упражнява контрол над цивилни и военни под негови подчинение, които са извършили или са позволили извършването на деянията и които са били под негова ефективна власт и контрол“, се отбелязва в становището на МНС.

 

По-рано тази седмица стана ясно, че се очаква съдът да издаде първите заповеди за арест по разследването на конфликта в Украйна.

 

Отделно МНС поиска задържането и на руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по същите обвинения.

 

 

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като съдебната институция определи анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

 

През ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

 

Предложението обаче не получи очакваната подкрепа от външните министри на страните членки на ЕС и беше разкритикувано от Москва, която предупреди, че подобен съд „няма да има никаква легитимност“.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here