Меркел се разигра

0
49
7fda5216a17d1e18b4270a00fbf2c5bd
Сподели новината.

Германският канцлер Ангела Меркел се опита да успокои страховете относно газопровода „Северен поток 2“ при прощалното си посещение в Полша, по време на което тя също така предприе помирителен тон относно конфликта на Варшава с Европейския съюз във връзка със съдебните реформи, предаде „Ройтерс“.

Докато наближава изтичането на времето на Меркел като канцлер, въпросът за газопровода от Русия влоши отношенията със страните от Централна и Източна Европа, някои от които членове на ЕС, които казват, че той ще увеличи зависимостта на Общността от руския газ и може да бъде използван от Москва да упражнява натиск.

Руската държавна корпорация „Газпром“ обяви вчера, че е завършила строителството на газопровода, минаващ под Балтийско море, което би могло да ѝ позволи да заобиколи политическия враг Украйна, прекъсвайки източник на милиарди долари такси за транзит на газ за Киев.

Петгодишното споразумение на Русия за транзит на газ с Украйна изтича след 2024 г. Руският президент Владимир Путин настоя, че Украйна трябва да прояви добра воля, ако иска то да продължи.

„Дадох да се разбере, че наша грижа е, че Украйна ще остане транзитна земя за руски газ“, коментира Меркел по време на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук