вторник, юли 23, 2024

Медсестра в Германия: В България взимах по 800 лв. заплата, а тук над 8 пъти повече

Date:

Сподели новината.

Критично нисък е броят на медицинските сестри у нас, като една трета от тях дори са в пенсионна възраст. За това алармират от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Данните от актуално проучване на „Индекс на болниците“ пък показва, че 80% от анкетираните медицински сестри и акушерки са готови да излязат на протест.

 

Близо 70% от анкетираните специалисти по здравни грижи получават между 800 и 1600 лева на месец. Голяма част от тях посочват, че в болниците, където работят, не са постигнати минималните заплати по колективния трудов договор.

Маргарита Игнатова избира работа в чужбина. Тя е в малко градче в Германия и обясни, че не само професионалните условия са по-добри, но и тези на живот. Тя каза пред bTV, че съотносимо с България всичко ѝ харесва повече. От 3 години тя работи в чужбина и сравни заплатите на медиците там и у нас.

В България жената взима чисто с клинични пътеки около 800 лв., като се е случвало да се грижи и за 34 пациенти на смяна. В Германия тя каза, че заплатите според региона са различни. В нейния са около 3500 евро бруто.

Повече от половината анкетирани у нас са посочили, че заради кадровия дефицит нямат достатъчно време за пациентите си. 33% от медицинските сестри се грижат за повече от 20 пациенти на смяна, като близо половината от тях посочват, че се грижат дори за повече от 30 души.

Ниското заплащане и недобрите условия на труд са част от причините, средно по около 1000 медицински сестри, акушерки и лаборантки да напускат страната и да търсят по добра реализация в чужбина. Така у нас, броят на медицинските сестри е намалял двойно за последните 20 години, а средната им възраст е 53 години.

Маргарита обясни и че всяка медицинска сестра в Германия има помощник. Те се грижат за около 8 пациенти на смяна. Не мисли да се връща скоро в България, защото иска детето ѝ да живее добре.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3200 евро нетна заплата в Германия

Paзлиĸaтa мeждy възнaгpaждeниятa в oтдeлнитe дъpжaви члeнĸи e зaбeлeжитeлнa...

Ужасяваща смърт застигна българин на плажа в Кавала

Български турист на 66 години се удави край гръцкия крайбрежен...

Българин изчезна в Нюрнберг, търсят го под дърво и камък

Млад българин е изчезнал в Германия. За това съобщиха...

Неописуем ужас с българи край прочут гръцки остров в Егейско море

Десет българи бяха спасени днес от аварирала ветроходна лодка...