Сподели новината.

25-годишният британец Матю Ферлонг от малък мечтаел да стане полицай като своя баща. Но след като преминал обучение и подал заявление в полицията на графство Чешир, където работел някога и баща му Лайъм Ферлонг, му отказали.

Официалната причина за това била, че за него не е намерена подходяща служба, но изяснявайки реалния довод, Матю бил изумен. Оказало се, че не го взели, защото не бил чернокож, инвалид или гей.

Матю се представил отлично по време на обучението и преминал всички изпити без проблем. Затова и не би могъл и да си помисли, че ще има проблем с намирането си на работа заради това, че е бял или пък има традиционна сексуална ориентация.

Освен всичко друго Матю имал и научна степен в областта на физиката на елементарните частици, която получил по време на обучението си в Университета в Ланкастър.

Възмутен от отказа, Матю подал в съда иск срещу дискриминация и миналата седмица спечелил делото. Медиите на острова коментират, че това е първият такъв спечелен случай.

Самият Матю отказва да дава коментари в пресата, но баща му разкрива, че не би могъл да се меси на сина си, тъй като случилото се било доста лично.

„Шефът на полицията е привърженик на разнообразието и следи да бъдат наемани представители на всички етноси и малцинства, но все пак това трябва да е според закона, а в случая със сина ми той не е бил спазен“, твърди бащата.

В сложния казус съдът е сметнал, че Матю действително е бил дискриминиран, тъй като сред кандидатите за работа нарочно не са били избрани хора с традиционна сексуална ориентация или пък такива с бял цвят на кожата за сметка на други.

Всичко тръгнало от изказване на Сара Торнтън, председател на Националния съвет на полицейските началници, която заявила, че ако няма промени, в силите на реда ще остават все повече мъже с бял цвят на кожата. Тя нарекла това нарушаване на човешките права.

Именно и заради тези нейни твърдения от 2015 година полицията в Чешир започнала да привлича повече чернокожи, азиатци и жени. По-късно в социалните мрежи била пусната и реклама за представителите на сексуалните малцинства.

Матю Ферлонг подал заявление за работа в полицията през септември 2017 година заедно с още 675 кандидати. След преминаването на сложни тестове, останали само 182 участници, сред които и Ферлонг.

Всички те били поканени на събеседване и за Ферлонг то преминало отлично, до степен, че вече смятал себе си за приет.

Но шест дни по-късно му дошло съобщение, че кандидатурата му е отхвърлена.
По-късно той изяснил, че всички чернокожи сред тези 182 кандидати били приети на работа, а на 34-те бели мъже, които не били нито чернокожи, нито гейове, нито инвалиди им било отказано.

В момента Матю Ферлонг работи като аналитик в енергийна компания, а по решение на съда трябва да получи и обезщетение за морална компенсация. Междувременно от полицията в Чешир са заявили, че ще преосмислят подбора си на кадри.