Мъри в най-точния момент

0
79
989009869806690690869088960698
Сподели новината.

Да си фен на Левски в последно време не е от най-зареждащите с позитивизъм неща. Не стигат спортните неуспехи, но споменаването на „сините“ и „фалит“ в едно изречение ставаше все по-често явление.

И ако от оттеглянето на Васил Божков допреди няколко дни светлината в тунела да беше тази от насрещно движещия се влак, сега на „Герена“ могат да въздъхнат с известно облекчение. С „известно“, защото тези над 20 млн. лв. задължения все още не са се стопили и поне засега няма изгледи това да се случи бързо и безпрепятствено.

Само в рамките на седмица обаче в Левски решиха двата си кардинални проблема – първият с финансирането и вторият с намирането на подходящия треньор. Договорът с „Палмсбет“ ще осигури 7 млн. лв. за една година, което гарантира спокойствие, макар „сините“ да са все още далеч от възможностите на Лудогорец, та дори и от тези на ЦСКА.

По-важната новина, свързана с клуба, безспорно е завръщането на Станимир Стоилов на треньорския мостик.

13 години след последния му валс със „сините“, Мъри отново е на „Герена“. А с този ход специалистът утвърди мястото си в „синята“ митология дори преди тимът да беше изиграл един двубой под негово ръководство.

Стоилов можеше да се завърне в клуба на няколко пъти, и то в ситуации, далеч по-благоприятни от настоящата. Бившият собственик Спас Русев призна преди време, че Мъри е отклонил оферта за 60 000 евро месечно плюс възможността да разполага с играчи като Габриел Обертан и Жорди Гомес, които неотдавна дефилираха на „Герена“.

Но треньорът избра точно този момент за втория си престой начело на Левски. И този ход заслужава огромно уважение. Не само от сектор „Б“, но и от неутралния футболен фен у нас.

Стоилов избра нещата да се случат по трудния начин.

Спортно-технически тимът беше близо до дъното през миналия сезон, началото на този също не беше като розовите залези над стадион „Георги Аспарухов“. Организационно нещата са още по-зле, призна самият наставник след контролата срещу Спортист (Своге), спечелена с 2:1. Феновете са разделени, а голяма част от тях дори не искат да стъпят на стадиона.

Разбира се, във всяко лошо нещо може да се открие по нещо хубаво. На „Герена“ нещата трудно биха били по-зле. Така че пътят е само нагоре, ако се доверяваме на оптимистичните теории. Наред с това Стоилов ще разполага с най-високия кредит на доверие, който треньор на тима е получавал. Вероятно последният такъв случай е бил отново с него, но с далеч по-младата му и неопитна версия.

 

webcafe, Петър Стоянов