56737

Мъката в Испания продължава

398
0
Сподели новината.

Премиерът на Испания Педро Санчес е сключил споразумение с дясноцетристката опозиционна партия „Сиудаданос“ за удължаване на извънредното положение за шести и последен път. Мярката ще бъде одобрена в парламента в сряда, информира „Политико“.

Извънредните мерки в борбата с коронавируса ще останат в сила до 21 юни.

Споразумението със „Сиудаданос“ означава, че правилата на извънредното положение и тяхното прилагане ще са същите в цялата страна. През последните няколко дни няколко регионални правителства изразиха надежда да получат правомощия за администриране на тази последна фаза в замяна подкрепа на някои депутати за ново удължаване на извънредното положение.

До 15 юни Санчес ще внесе постановление, което установява правила за тези части на страната, които ще прекратят плана за деескалация и ще достигнат до така наречената нова нормалност до 21 юни. Правителството ще проучи какви реформи са необходими, за да се установи алтернативен механизъм, който може да бъде използван при бъдещи епидемии, без да е необходимо да се прибягва до извънредно положение, което принуди коалиционното правителство на малцинството на Санчес да сключва спорни сделки с опозицията.