Сподели новината.

След като откри първи магазин в София и планира още два в столицата, френската верига за спортни стоки Decathlon стъпва и в Бургас. Българското представителство на компанията вече е подписало дългосрочен договор за наем на обект от 2600 кв.м с инвеститора „Стърлинг ритейл“. Той ще бъде разположен в непосредствена близост до мол Burgas Plaza, като клиентите на двата обекта ще могат да минават от единия към другия през общ паркинг.

 Проектът

Инвестицията в магазина на Decathlon включва строителство на терен от 5800 кв.м. На него ще бъдат разположени също и спортни игрища, допълнителни места за паркиране, както и търговски обекти на открито от типа street mall. За парцела на бургаската ул. „Транспортна“ вече е подписан предварителен договор за продажба с местна земеделска кооперация, като плановете са строителството да започне напролет. От Decathlon потвърдиха ангажимента си към проекта и посочиха, че ако всичко върви по график, магазинът в Бургас може да отвори още през септември следващата година. Инвеститорът в проекта „Стърлинг ритейл“ е дъщерно дружество на регистрираното в Люксембург „Стърлинг пропъртис“. Компанията майка е инвеститор и в друг търговски център, където Decathlon е наемател – Plaza West в столичния квартал „Люлин“. Свързана е и с инвеститора в Burgas Plaza. Проектът в Бургас предвижда магазинът на Decathlon да е на нивото на улицата, като за целта заради денивелацията на терена ще бъде повдигнат на колони. Под тях ще е паркингът, който ще е на нивото на този на мола в съседство. Така клиентите на Decathlon, Burgas Plaza и търговските обекти на открито до тях ще могат свободно да минават от един към друг обект. „Целта е да създадем синергия между всички обекти в двата проекта“, поясни изпълнителният директор на дружеството „Бургас плаза“ Таня Косева-Бошова. Тя допълни, че решението за изграждането на допълнителни по-малки търговски площи на открито дошло покрай големия интерес за наем в Burgas Plaza, който към момента е отдаден 100%. Молът е първият в Бургас, вече е добре познат, а през туристическия сезон оборотите на обектите в него скачат в пъти. Първоначално плановете бяха проектът за магазина на Decathlon и спортните игрища да бъдат финансирани по линия на европейската инициатива JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), която отпуска средства за устойчиви инвестиции в градските райони. За целта е било подписано и писмо за намерение, но впоследствие от JESSICA преценили проекта като прекалено рисков. В момента инвеститорите водят разговори за финансирането му с банки, като по предварителни разчети вложението ще е от порядъка на 3.5-4 млн. евро. На по-късен етап върху по-отдалечената от улицата част от парцела се предвижда и жилищно строителство.

И в други градове

Освен в София и в Бургас плановете на Decathlon за първия етап от инвазията му в страната включват също Пловдив и Варна. Във Варна френската компания също е в напреднали разговори за инвестиция в собствен обект или за строителство на магазин, в който да влезе с дългосрочен договор за наем. В Пловдив неин партньор е инвестиционната компания „Феърплей“, като плановете са за строителство на самостоятелен магазин на веригата в жк „Тракия“. Проектът обаче в момента се обжалва и няма яснота кога ще приключи изпълнението му. Най-близката дата за откриване на нов обект на Decathlon е в края на ноември, когато френската верига ще отвори магазина си на столичния булевард „Владимир Вазов“. За май следващата година е насрочено откриването на обекта в Plaza West в столицата заедно с официалното откриване на самия търговски център.