Сподели новината.

Сключването на граждански брак в община Горна Оряховица вече е безплатно. Това съобщи на сайта си ВМРО. Решението е гласувано в местния парламент по предложение на ВМРО. „Пожелаваме щастлив съвместен живот на бъдещите семейства“, пишат воеводите и напомнят, че инициативата им е част от мерките за борба с демографската криза. Във връзка с наскоро приетите промени в Закона за предучилищно и училищно образование, ВМРО поискаха детските градини да са безплатни за всички деца. Тази им идея те прокарват от 2015г.

Освен в Горна Оряховица такса за граждански брак не се плаща и в Русе. На сайта на Общинско предприятие „Обреден дом“ е записано, че такси за сключване на брак не се събират.

Решението какви да са таксите в общините се взима от общинските съвети. „Тенденцията е веднага след местните избори таксите да се вдигат, а година-две преди следващия вот те да „замръзват“. Това е част от стретегията на местната власт да се хареса на избирателите“, коментира пред Kmeta. bg Калоян Стайков, експерт в Института за пазарна икономика.