понеделник, май 20, 2024

“Лукойл Нефтохим Бургас” може да работи, дори и да спрат доставките на руски петрол за България

Date:

Сподели новината.

“Лукойл Нефтохим Бургас” може да работи, дори ако спрат доставките на руски петрол за България, заявиха енергийни експерти пред БТА.

Повод бе коментарът на председателя на Управителния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД Илшат Шарафутдинов в отговор на журналистически въпрос в Бургас при какъв вариант нефтопреработвателният завод ще спре работа.

“Ако спрат да идват танкерите, веднага ще имаме проблем”, отговори той.

“Дали можем да преработваме друг нефт освен руски, не е много коректен въпрос, защото нефтовете са в широк диапазон на качество. Някои сме преработвали и можем, някои не сме, има и такива, които не могат да се доставят, като венецуелския например”, заяви още Шарафутдинов.

Той посочи, че теоретично не е възможно да се каже, тъй като има много сложни инженерни разчети. “Можем да обработваме алтернативни, но колко процента ще можем да изкараме – 90 процента, 93 процента или 95 процента, никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще работим”, добави той.

Енергийният експерт Васко Начев каза, че няма да има проблем рафинерията у нас да работи и с друг вид петрол, освен руски. Той се аргументира, че с качествата на руския нефт са и още много други. Начев даде за пример, че с подобни качества са иранският, либийският, както и част от петрола от Саудитска Арабия.

“Разбира се транспортните разходи, логистиката, организация, всичко това ще ги затрудни. Но да се казва, че те без руски нефт трябва да затворят, просто спекулират”, заяви още Начев.

Той обаче счита, че едва ли ще се стигне до спиране на доставките на руски нефт в Европа, защото Унгария вече е обявила, че ще наложи вето на шестия пакет от санкции срещу Русия. Експертът допълни, че дори само от слуховете за евентуално спиране на доставките на руски нефт в Европа, цените вече са се повишили доста. Според него това е спекулативно поведение на големите търговци. Той е на мнение, че вече много трудно цените ще се понижат.

“Крахът ще настъпи, когато се сложи край на войната в Украйна. Тогава ще имаме много сериозен срив на пазарите, но въпреки всичко цените на крайния потребител бавно ще слизат надолу”, коментира още Начев.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум също счита, че “Лукойл Нефтохим Бургас” може да преработва нефт сорт Брент и подобните на него. “Сорт Брент и Урал са много сходни нефтове, така че не би трябвало да има проблеми за преработката на други сортове”, изтъкна експертът.

Казанджиев припомни, че в близкото минало “Лукойл Нефтохим Бургас” е работил освен с руски петрол, и с такъв от Либия и цялото Средиземноморие. Той счита, че ако рафинерията спре работа при евентуално преустановяване на доставките на руски нефт, това ще бъде злоупотреба с господстващо положение на пазара.

“Крайно време е държавата да се намеси сериозно в регулиране на дейността на Нефтохим Бургас”, призова Казанджиев.

Експертът не прогнозира повишение на цените, ако доставките на руски нефт спрат за България. Той посочи, че в момента “Лукойл Нефтохим Бургас” продава нефтените деривати на цените на средиземноморския пазар, които са на база сорт Брент.

“Не би трябвало да има промяна в цената на горивата, защото “Лукойл Нефтохим Бургас” ги съобразява с цените на Средиземноморската борса, така че в конкретния частен случай, след като “Лукойл Нефтохим Бургас” преработва само руски нефт, който в момента е с 20-25 процента по-евтин от сорт Брент, цените би следвало да са по-ниски, но те не са”, допълни той.

Казанджиев изтъкна, че “Лукойл Нефтохим Бургас” трябва да влезе в регулация при съществуващата ситуация на пазара в България и в Европа като цяло.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев коментира за БТА, че смяната на руския нефт с друг вид ще предизвика доста сътресения и ще бъде болезнено и за рафинерията, и за ситуацията на пазара у нас като цяло. Той припомни, че има официални заявления на бившия президент на “Лукойл” Вагит Алекперов, който е казал, че след като рафинерията в Бургас е извършила големия проект за рехабилитация, в нея ще може да се преработва и друг вид петрол.

На въпрос дали ще се увеличат цените на горивата, ако ЕС наложи ембарго, Кънев счита, че при тази ситуация ще се намалят доставките на руски нефт и ще има преориентиране към други източници, което ще е свързано с криза на доставките и съответно с увеличаване на цените. Ако обаче България получи отсрочка за доставките на руски нефт, цените не би трябвало да се повишават, защото Русия ще търси реализацията на нефта си, а при евентуални санкции от страна на ЕС местата за реализация ще са по-малко и тогава цената дори може да спадне.

Кънев все пак счита, че ако спрат доставките на руски нефт в България, рафинерията би изпитала затруднение поне за известно време.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен въргал в бързия влак край Видин

Пътуващ в бързия влак от Видин до Курило мъж нападна...

Драматичен инцидент: Тираджийка висна от голяма височина над река, попадна в капан!

В интернет се появи видео от епична катастрофа на...

Тираджия лети като обезумял в село край Враца! Помете къща, дървета и стълбове

Тир е съборил пътен знак за пешеходна пътека, 3...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...