сряда, април 17, 2024

Кризата удари тежко завод в Стара Загора

Date:

Сподели новината.

Ако преди кризата предприятието е произвеждало 3000 стола на ден, то сега производството е паднало на 1800 стола

С повече от една трета е намалило производството си старозагорското мебелно предприятие „Средна гора“. Над 100 души са освободени от работа само в рамките на последната година зааради непоносимо високата цена на дървесината в България. Една част от освободените хора са в пенсионна възраст, но останалите са били активни за пазара на труда и това е много жалко, съобщи за Divident.EU директорът на компанията Александър Палешутски.

Ако през май 2022 г. в „Средна гора“ са работили 470 души, то в началото на 2023 г. броят им е намалял на 368. Предприятието е минало от двусменен на едносменен режим на работа.

“Причината за спада в производството е високата цена на дървесината в България, заради която българските мебелни и дървообработващи предприятия не са конкурентни на колегите си от Европа, както и ситуацията на европейския пазар”, обясни Палешутски.

От дълги години „Средна гора“ изнася продукция основно за две световни компании – IKEA и Stokke. За българския пазар годишно остава по малко от 1% от произведената продукция.

Поръчките за Stokke обаче са намалели с 30% през последните месеци, а при IKEA намалението е още по-голямо, показва справката на компанията. Ако преди кризата мебелното предприятие „Средна гора“ е произвеждало 3000 стола на ден, то сега производството е паднало на 1800 стола.

Според Палешутски принос за създалата се ситуация в бранша има заповедта за намаление на сечта във вековните гори с 30%. По правило се сече не повече от годишния прираст. Сега България не може да стигне дори 50% от прираста, а средно в Европа сечта е 75% от прираста, казва Палешутски.

В подобна ситуация със силно намалено производство са много дървооборбатващи и мебелни предприятия в България, казва председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост в България – проф. Васил Живков.

Ако държавата не вземе мерки и не реши проблема със спекулативно високата цена на дървесината у нас, 25% от малките дървообработващи предприятия ще затворят врати, предупреди той.
От Камарата са предложили редица мерки за разрешаване на проблемите на дървообработващите и мебелни предприятия в България още преди година. До този момент обаче те не са приложени.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе запален на мястото където са се...

Обраха наследствената къща на бургазлийка във Вълчедръм

Телевизор "Самсунг", климатик "Дайкин", велосипед , 3 персийски килима,...