Сподели новината.

Един от най-големите пазари у нас, а и на Балканите, Неделният в Димитровград временно се затваря заради коронавируса. Няма да работи и Автопазара. Това е една от мерките срещу коронавируса, която кметът Иво Димов нареди.

На двете тържища се стичат много хора от цялата страна. Мярката предизвика вълна от недоволство в региона. Причината е, че така ще пострадат малкият и среден бизнес, тъй като много семейства от региона се изхранват именно на сергиите на тези пазари. Маси там имат производители и собственици на магазини в Хасково, Димитровград и др., на които излагат стоката си.

А супермаркета около пазара ще го затворят ли?, питат част от хората. Наематели на сергии питат „А наеми ще продължим да плащаме, нали?“, „Няма да работим, но ще плащаме осигуровки и наеми… Супер просто!“, „Пълен фарс. И без това търговците изнемогват, накрая и това измислиха, а наемите и всички други разходи на хората си вървят. Моловете и големите тържовски вериги се пръскат по шевовете“, „Пазарът е на открито. Какво ви пречи? Цяла зима нямахме никаква работа. Финансите са ни нула.Тъкмо започва да се раздвижва пазара и хоп затворен. А всичко останало си работи. Луда работа. Върнете ни наемите“.

Сред гневните излици има и доста крайни: „Оставиха половината град без работа..По добре да умрем от корона вирус, отколкото от глад“. На което пък друг отговаря – „Че вие си умирайте бе, но защо да страдат невинни покрай вашта алчност“.

Част от търговците се заканват да излязат на пазара в неделя и да изложат стоката си, „пък да ме изгонят, ако могат“.

Кметът Иво Димов нареди да се затворят до второ нареждане и пенсионерските клубове в града. Забранява се провеждането на всякакви извънкласни форми и масови мероприятия, в които участват деца. Децата в детските градини се проверяват сутрин с инфрачервени безконтактни термометри, които осигури общината.

Общината съветва димитровградчани да ограничат масовите мероприятия с частен характер на открито и закрито. Това означава, че хората са посъветвани да не празнуват рожденни дни, да не се събират за сватби, кръщенета и годишнини.

Кметът Иво Димов препоръчва дезинфекция на градския транспорт, автогарата, ЖП-гарата и таксиметровите автомобили. Ще бъде извършвана дезинфекция във всички общински обществени сгради и центровете за работа с гражданите.