Край за отровителите, ще има референдум за чистотата на въздуха в Бургас

0
146
Image 7152033 126
Сподели новината.

Бургас върви към референдум за чистота на въздуха в града. Вносителите на докладната за провеждането му са посочили датата 27 януари, а нагласата на общинските съветници е да я подкрепят на предстоящата сесия в края на месеца, за което се иска обикновено мнозинство, съобщава 24 часа. Две комисии – транспортната и по туризъм, дадоха вече съгласието си.

Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината? и Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне на пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?, са въпросите на които бургазлии ще трябва да отговорят с „да“ или „не“.

„Можехме и с докладна записка да задължим администрацията, но смятам, че е по представително да се чуе гласа на хората. Проблемът със замърсяването на въздуха е много сериозен и не трябва да се неглижира, а един референдум ще придаде по-голяма тежест за решаването му“, коментира инициаторът на допитването общинският съветник Живко Табаков. Той и Константин Бачийски събраха 11 гласа за входиране на докладната.

„Според мен датата трябва да се промени, за да не стане като референдума за нефтопровода. Нормално е в края на януари да хванат студове и пред урните да излязат по-малко хора“, коментира Ангел Божидаров.

„Ограничени сме в рамките на закона, който не позволява провеждането му по-късно от 60 дни от датата на гласуване в общинския съвет, който ще заседава на 27 ноември, а преди това трябва да се обнародва от областния управител“, обясни Табаков.

Междувременно общинският съветник Георги Дракалиев писмено поиска от кмета Димитър Николов да каже колко ще струва на бургазлии референдума като разяснителна кампания и организация. Законът изисквал това да се знае при гласуване на предложението за свикването му. Според груби изчисления ня някои съветници сумата възлизала на около 200 хил. лв.

„Не трябва да се спекулира по този въпрос. Референдумът ще е инвестиция в здравето на хората. И 300 хил. да струва, общината може да си го позволи“, заяви Табаков.

--------------------------