Сподели новината.
Испанското правителство забрани всички придвижвания на гражданите, които не са крайно необходими. Жителите ще могат да ходят на работа и за покупки, но това изчерпва основните изключения. Тези решения прие правителството на извънредно заседание, предадоха вестниците „Ел паис“, „Ел мундо“, и „Ла вангуардия“, както и телевизия „Кадена сер“. Това става в деня след като премиерът Педро Санчес обяви, че извънредно положение ще бъде въведено в страната, първата голяма европейска, поискала тази мярка, за да се справи с хилядите случаи на коронавирус от последните дни. Предстои новите

правила на блокадата да бъдат потвърдени в обръщение на кабинета и обнародвани в испанския държавен вестник, предават световните агенции.

Заразените вече са над 5500, смъртните случаи – 136, и така Испания е втората най-засегната европейска страна след Италия, която преди няколко дни стана и първата, поставена под цялостна блокада. Над 3000 от заболелите са в Мадрид, където местните власти вече наредиха редица други обекти да бъдат затворени. Повече за заразените в други части на света четете тук. Според решението на правителството властите ще могат да претърсват вещите, автомобилите и друго имущество на гражданите, за да се уверят, че те спазват наложените забрани за придвижване. Новите разпоредби ще са в сили от понеделник. С днешните уточнения какво съдържа извънредното положение се потвърждава, че всички структури за сигурност в страната временно ще са на подчинение на Министерството за външните работи. Това се отнася дори за специфичните полицейски сили на Каталуня и Страната на баските, „Мосос д’ескуадра“ и „Ерцайнца“. Кога може да се излиза Още няколко изключения – освен работата и купуването на храни – са: – посещения в болница; – набавяне на лекарства; – прибиране на гражданите на обичайния им адрес; – оказване на помощ на възрастни, деца и хора, изискващи специфични грижи; – посещения в банки и други финансови учреждения; – всяко друго извънредно обстоятелство.