Сподели новината.

МВР нищи мистериозната смърт на сочения за Крал на хашиша Людмил Герасков. Заради съмнения, че наркобосът е инсценирал смъртта си, случаят е подхванат от Главна дирекция „Национална полиция“, съобщава „България Днес“.

Според разследващите Герасков е мозъкът на схема за контрабанда на над 14,5 тона хашиш на стойност над 73 милиона лева. Той трябваше да седне на подсъдимата скамейка заедно със сина си Бойко и още деветима, обвинени за рекордната пратка. Още в началото на процеса преди повече от 3 г. стана ясно, че тарторът е изчезнал, и затова той бе обявен за международно издирване. Делото срещу него е отделено и се води задочно.

В края на м.г. едно обаждане до съда хвърля в смут разследващите. Гласът по телефона съобщава, че Людмил Герасков е починал. Твърди се, че трупът му е открит от негови съседи, а близо до него се търкаляла личната му карта. Оказва се, че починалият, който и да е той, е кремиран толкова набързо, че съдебните власти са поставени в мат, защото не могат да установят самоличността. По закон веднага след това за смъртта се уведомява полицай, който е длъжен да провери дали починалият се издирва от властите. В случая с Герасков това е Специализираната прокуратура, която разследва контрабандата на хашиша.

Редно е прокурорите да изискат трупа за допълнителни експертизи, с цел да се докаже, че това е същият човек, коментират запознати. Заради спешната кремация на починалия разследващите остават с пръст в уста. По неясни причини те издават смъртен акт и така узаконяват „смъртта“ на Герасков.

„Кончината“ става повод синът Бойко да поиска да излезе от ареста с мотива да се грижи за почернените си роднини. Съдия Андон Миталов дори му разрешава да отиде на „погребението“. На заседание в края на януари апелативните спецсъдии отбелязват, че трупът не може да бъде безусловно идентифициран заради извършената изключително бързо кремация.

Докато се установи дали починалият действително е Людмил Герасков, от прокуратурата са спрели разследването срещу него, което върви задочно. Ако смъртта беше потвърдена категорично, делото щеше да е прекратено, коментират юристи.

Още докато Людмил Герасков се издирваше, запознати издадоха, че той прекарва дните си спокойно в малко селце край гръцката граница. Босът дори редовно отскачал до София, където лично продал един от апартаментите си в столицата и плащал банков заем, споделиха негови авери.

Пари ще са необходими на сина му Бойко, който преди ден бе пуснат срещу 30 бона гаранция след близо 4-годишен престой в ареста. „Осъден съм без присъда, излежах едно цяло наказание. Моля да ме пуснете поне под домашен арест, ако трябва, ми сложете електронно наблюдение“, призова Бойко Герасков. Докато се моли за гривна, той уточни, че ще стои под домашен арест в къща в село Войняговци, където вече имало познайници на полицията. В ареста не успявали да го лекуват от многото му болежки – хепатит, възел на щитовидната жлеза, бучка в бузата и т.н. „Във ваша власт е да прекратите тази дългогодишна агония. В ареста към затвора няма нужната жилищна площ, храната е лоша и не достига, няма осветление, проветрение, няма нужното двигателно раздвижване, зимата мръзнем от студ, защото няма под, липсват изолация и дограма“, ожали се синът на починалия бос.

Магистратите се съгласиха, че срокът на задържане вече надминава всякакви разумни граници. За да не търпи принудително лишаване от свобода без присъда, те пуснаха арестанта срещу пари.

Процесът срещу Герасков-син и останалите продължава да цикли, след като подсъдимият Янчо Христов се скара с адвокатката си. До следващото заседание през ноември той ще трябва да си намери нов защитник.

Мащабната контрабанда бе разкрита през 2012 г. Според разследващите корабът „Оушън Лайън“ е превозил дрогата от Мароко до България, а след това тирове трябвало да я закарат към Холандия и Белгия. Дрогата е открита замаскирана зад тайници от гипсокартон. По-голямата част от пратката е намерена в склад в софийското село Мировяне, нает от Людмил Герасков.

Людмил Герасков е представител у нас на мощна наркогрупировка от Белгия, свързана със Сретен Йосич, твърдят спецченгета. Връзката между родния наркобос и сръбския мафиот датира от поне 10 години. Герасков трябвало да контролира пристигащите у нас наркопратки срещу процент от печалбата.