вторник, февруари 27, 2024

Козлодуй се бори за спасението на своята болница

Date:

Сподели новината.

Болниците започнаха 2023 година със стари бюджети при растяща инфлация. Как се справят, може ли отнякъде да се пести – в краxна сметка се оказва мисия невъзможна и всяка община се справя сама. Здравните грижи у нас през последните години се крепят все повече на индивидуалните усилия на лекари, сестри и санитари, но и на кметовете.

 

Проблемите в системата пряка засягат хората – липсва адекватна здравна грижа. Отдавна в бранша настояват за въвеждането на система от защитени държавни и общински болници на регионално ниво, така че да се гарантира непрекъснатост и достъпност на здравната услуги за населението в съответните региони. Това обаче така и не се случна, а горещите картофи се прехвърлят от институция към институция и се решават на парче и ден за ден.

 

Проблемите в здравеопазването са от години и не са породени от липсата на стабилно правителство, но тъй като общинските болници имат и социални функции, всичко в крайна сметка опира пак до кметовете – въпреки че нямат правомощия и финанси, те трябва да решават проблеми като забавени заплати, липса на кадри, покриване на ежедневни раходи за ток, вода, храна, отопление. Не една и две болници у нас са изправени пред фалит. Проблеми има в Белоградчик, Варна, Перник, Каварна, Пловдив.

 

 

Ето как към днешна дата се справят в Козлодуй. МБАЛ “Св. Иван Рилски” е в тежко финансово състояние. Лечебното заведение има много финансови задължения – дългове към доставчици, неплатени работни заплати и др. Кметството от години търси варианти за оздравяване на болницата. Нееднократно общината е превеждала средства за покриване на разходи на лечебното заведение. През февруари миналата година на свое редовно заседание Общинският съвет в Козлодуй гласува средства в размер на 140 000 лв. за изплащане на задължения за електроенергия, топлоенергия и водоснабдяване на болницата за годината. Сумата бе заложена в общинския бюджет. Периодично са поемани режийните разходи.

 

На 31 януари 2023 г. предстои сесия на Общински съвет. Ще бъде подложено на обсъждане и гласуване подпомагането на болницата със средства в размер на 80 000 лв. по идеа на кмета.

 

“Общината винаги е помагала. Постоянно се търсят решения за цялостно оздравяване на нашата болница. Но към днешна дата положението е критично, най-вече за персонала. За да заделим още средства за справяне с моментната тежка ситуация, ще оттегля предложението си към Общински съвет за провеждане на традиционния празник Трифон Зарезан на 14 февруари, част от проекта на Общинския културен календар за 2023. Заложените средства не са много, но в това положение и те ще са в помощ”, коментира Маринела Николова.

 

Тя ще дари и лични средства – част от заплатата си. Същото ще направи и председателят на ОбС Козлодуй Николинка Тодорова. Примерът ще последват и общински съветници.

 

“Нужна ни е – и на нас, и на болницата, глътка въздух, за да продължим да търсим най-правилното и дългосрочно решение за единствената болница на територията на нашата община, която обслужва и съседните общини – Мизия, Оряхово и Хайредин. Като кмет не съм спирала да провеждам разговори и срещи със съответните институции за спасителни варианти за стабилизирането на МБАЛ “Св. Иван Рилски”. Търсим помощ и от АЕЦ “Козлодуй”. Обмислям вариант средствата за мероприятия, предвидени в проекта на Общински културен календар за 2023, да бъдат пренасочени за оздравяване на болницата. От февруари като кмет ще предприема и други радикални мерки, с които ще се ангажирам лично. Най-отговорно заявявам, че няма да се допусне затваряне на болницата”, коментира още Маринела Николова.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тъжна вест! Почина голям български актьор

Почина големият български актьор Славчо Пеев. "Светлина Славе и...

Брутална агресия над животно взриви Русе

Напрежение в Русе заради агресия над домашно куче. Свидетели...

Полски фермери блокираха граничен пункт с Германия

Полски фермери, протестиращи срещу разпоредбите на Европейския съюз и...

Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

Турция заяви пред Международния съд, че израелската окупация на...