сряда, април 17, 2024

Кой е застрелял полицая на границата?

Date:

Сподели новината.

Кой е стрелял и е убил полицая на границата? Този въпрос задава експертът по сигурност Славчо Велков след трагичния инцидент. Не знаем детайли, но може да е стреляно и от наша територия, заяви Велков.

Той посочи, че не се знае кой е извършителят. През тази граница минава целия трафик – и на наркотици, и на хора, а и на терористи, обясни експертът по сигурност. Ако е стреляно от съседна държавна територия трябва случаят да мине на политическо ниво и да има среща на най-високо ниво. Но според Велков няма логика да се твърди, че турски граничар и стрелял.

Няма логика и в поведението на другия полицай или поне в това, което се твърди до този момент, но това трябва да го установи разследването. Велков посочи, че има разписана процедура как се действа в такива ситуации, а полицаят има право да стреля и да защитава държавната граница.

Славчо Велков с ирония обаче очаква действията с обявяване, че държавата ще съсредоточи “цялата си мощ” на границата и нещата ще продължат по същия начин до следващия тежък случай. А истината е, че там, на границата има леко въоръжение и незащитени хора.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов също обясни, че до този момент разполагаме с оскъдна информация и всъщност всички версии представляват спекулации. Потвърди обаче, че трафикът и на наркотици, и на тероризъм минава от там. Като настоящ адвокат обаче Йорданов настоя, че и до този момент не се използва член 99 от Наказателния кодекс за търсене на отговорност при незаконно преминаване на държавната граница. Повечето дела се водят по други членове.

Ясно е, че не достигат средства и пособия, ясно е и че граничното съоръжение е пробито на много места, но има ли черно на бяло сигнал от служител, който уведомява началника си, че няма бронежилетка например или оръжие, с което охранява държавната граница, попита Йорданов след като Нова съобщи, позовавайки се на свои източник, че нито камерите работят, нито оградата е цяла, а самите полицаи нямат предоставени дори и едно фенерче, с което да правят обхода си на държавната граница.

“Това наистина е безпрецедентен случай и не само на българските граници, но и изобщо на европейска такава, тъй като до този момент няма случаи на стрелба със загинали гранични полицаи”, коментира пък пред БиТиВи бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Според него този инцидент показва, че нашата граница е незащитена и наистина пропуска мигранти. Той подчерта, че през границата ни минават не само мигранти, но и потенциални много опасни елементи.

Този случай е много тежък и от европейска гледна точка България трябва да предприеме няколко действия, заяви Керемедчиев и настоя, че България трябва да се обърне много бързо към Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), която да изпрати допълнително сили, защото се вижда, че екипите у нас изнемогват.

По думите му от тук на нататък ние трябва да сме много внимателни и да изградим съоръжение, което да отговаря на световните стандарти.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...

Касапница в училище в Австрия! 13-г. нападна съученик с ножица в главата

Кървава драма се разигра след часовете в училище. 13-годишен...

Пак се прочухме: Спипаха нашенци в Бавария със злато за милиони

Двама български граждани са задържани в Германия заради контрабанда...

Българи извършиха смайваща кражба в Англия

Българи откраднаха около 50 млн. паунда от социални помощи...