Сподели новината.

Държавната психиатрична болница в село Карвуна няма да приема и да изписва пациенти до второ нареждане след установените случаи на зараза с Covid-19, съобщиха от областния координационен щаб.

Десет пациенти в лечебното заведение и още десетима от персонала са с положителни тестове, посочва секретарят на щаба д-р Светла Ангелова, която е и директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

След сигнал от директора на болницата за заразени сред персонала, които са проявили и грипоподобна симптоматика, всички работещи и пациентите са изследвани. Болните, настанени в ковид-отделението на стационара, са в добро общо състояние, афибрилни, с лека кашлица и хрема.

Сред тях са и болните, приведени в отделението от Дома за възрастни с деменция в добричкото село Опанец, посочват от щаба. Според д-р Ангелова няма връзка между хоспитализираните от дома в Опанец и възникналият взрив на заразата в държавната болница. От заразените с коронавирусна инфекция от персонала един е хоспитализиран, а останалите са в домашна изолация, допълват от щаба.

В сградата на държавната болница вече е направена дезинфекция на всички помещения. Ограничен е достъпът на хора от персонала до структури и отделения, в които не са ангажирани с работа.

За някои е препоръчана работа от дистанция. РЗИ е предоставила допълнително на болницата лични предпазни средства, дезинфектанти и бързи антигенни тестове за изследване на пациентите и персонала.

Заетите в лечебното заведение, които са дали отрицателен тест за ковид, работят на седемдневен режим в болницата, а след приключване на смяната остават в домашна изолация за известно време.

Предишна статияВижте кои партии подкрепиха българите в Германия
Следваща статияНевиждан срам за лекар от болницата в Добрич