Сподели новината.

Празникът на черешата, който трябваше да се организира за 13-и път на пл.“Велбъжд“ в дните от 26 до 28 юни, се отменя заради увеличаващите се случаи на заболели от КОВИд-19, основно в ромския кв.“Изток“, обяви днес по обяд кметът на общината Петър Паунов.

В махалата, която е под пълна карантина до края на месеца, за денонощие се разболяват по 15-20, установени чрез тест, а двама починаха. В Кюстендил дефилират и роми, наети за берачи по кюстендилските села от Сливенско, Монтанско и др., които не спазват никакви ограничения и правила срещу епидемията. Някои са дошли специално за празника – на търговия. Вместо празник на площад Велбъжд производители ще продават вкусни кюстендилски череши,а занаятчиите – сувенири и изделия, приготвени с череши. Онлайн ще бъдат показани аранжираните маси и щандове с композии по темата череши с участието на читалища, организации, клубове и др

Същевременно кметът обяви, че се открива консултантски медицински кабинет в 12-хилядния ромски кв.Изток в Кюстендил, където има вече около 100 новозаразени с КОВИД-19, над 10 са в болница, повечето в тежко състояние. Така ще се предотврати стълпотворението от роми към спешно приемното на районната болница – десетки всеки ден и ношем дори минават през отделението, за да им мерят температурата, кръвното, да им правят снимки на бял дроб или направо тест за К-19. „Здравната ни система е на изключитилен натиск“, каза кметът на общината Петър Паунов. Кварталът остава под пълна картина поне до края на месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук