Сподели новината.

 

От Италия до САЩ коронавируът опустошава старчески домове, в старчески дом в Париж телата са оставяни да се разлагат в спални помещения, а миризмата на смърт прониква под вратите, след като заразата покоси пренаселеното заведение, пише „Ройтерс“.

Служител в дома „Жардин де Плантс“, който отказа да бъде назован заради чувствителността на темата, коментира, че около 30 жители – около една трета от всички възрастни, за които се грижат, са починали от разразилата се епидемия. След като градът е претрупан от вълната от починали от COVID-19, която помита столицата, трупове са оставени в торби в продължение на дни.

„Миризмата преминава под вратите и се просмуква през стените. Семействата се обаждат сутрин, а ние им казваме, че нещата са наред. До вечерта техният роднина вече е мъртъв и дори нямаме време да ги информираме“, добави служителят, описвайки колко претоварен е персоналът.

Конкретният старчески дом се управлява от кметството на Париж. Говорител потвърди, че броят на смъртните случаи е нараснал над 21 първоначално съобщени на 7 април, но не може да даде точна цифра. Кметството е уведомено, че починали остават в спалните, каза говорителят. Бяха предприети незабавни мерки, „за да се ограничи доколкото е възможно това положение“, добави той. Домът отказва коментар.

Всички домове във Франция са затворени, техните 1 милион жители са изолирани, спрямо правителствените мерки и откъснати от семействата им.

От Италия до Съединените щати, тези домове са се превърнали в най-уязвимата фронтова линия в глобалната пандемия, като COVID-19 е най-смъртоносен за възрастните хора.

Във Франция домовете за възрастни хора не трябва да предоставят на здравните власти данни за смърт от COVID-19.

Броят на смъртните случаи в страната се увеличи, след като започна да включва данни, представени доброволно от домовете миналата седмица, като една трета от 12 211 смъртни случая от COVID-19 в цялата страна се наблюдават в старческите домове.

Говорителят на регионалния здравен орган ARS в по-големия район на Париж заяви, че „Жардин де Плантс“ е сред 40% от 7 400 домове във Франция, които не са предали информацията.