Сподели новината.

През бурната 1989 г. малцина хора в България имат собствени фирми. В началото на годината с прочутия Указ 56, месеци преди падането от власт на Тодор Живков, се отваря вратата за това. Сред първите, които така влизат с летящ старт в прехода, се оказват двамата герои на акциите на Специализираната прокуратура преди около година Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

Първата фирма на бъдещия едър хотелиер от Пловдив – „Виктория 89“, е вписана на 21 ноември 1989 г., докато корпоративната история на карнобатския алкохолен производител започва двадесет дни по-късно, на 11 декември с фирма „Топаз“.

 

Днес основният бизнес на Стайков е в две дружества – „СИС индустрийс“, в която е концентрирано производството на алкохол, с който е и най-известен в обществото, и „Топаз мел“, която се занимава с производство и търговия на брашно. Оттам и двамата натрупват първоначалните си състояния по сравнително аналогичен и типичен за 90-те години начин – търговия с акцизни стоки, а впоследствие и с приватизация.

Втори в алкохола

Самата „СИС Индустрийс“ е създадена през 1992 г. с 3 млн. лв. капитал от петима съдружници, като сред тях е бащата Миню – Стайко Стайков. Първоначално мажоритарен собственик с 51% е ливанецът Ели Медлеж, но година по-късно той продава част от дела си, а за управител е назначена съпругата на Миню – Рени, която и до днес е на този пост. Други от съоснователите все още имат миноритарни дялове в компанията и са в ръководството на свързани компании.

През 1994 г. в предмета на дейност на „СИС Индустрийс“ е дописано производството на спиртни напитки. А през 1995 г. Миню Стайков влиза като съдружник на мястото на баща си.

Компанията днес е най-големият производител на вино и вторият най-голям на високоалкохолни напитки в България. Портфолиото й е много разнообразно. При вината то покрива всички сегменти – от най-ниския (например марката „Механджийско“) през средния с известната марка Cycle до високия клас вина на избата „Братя Минкови“. Във високоалкохолния сегмент пък са популярните брандове Savoy и Mary Jane, ракиите „Карнобатска гроздова“ и „Кехлибар“, мастика „Карнобат“ и т.н. Всички продукти на компанията се продават основно на вътрешния пазар.

За 2017 г. консолидираните приходи на „СИС Индустрийс“ (в които влиза и резултатът на дъщерното „Винпром Карнобат 1811“) са 80.5 млн. лв., като се покачват от отчетените година по-рано 77 млн. лв. Печалбата обаче спада с над 50% до 1.7 млн. лв.

Приходите само от продажба на вина достигат почти 36 млн лв, а от високоалкохолколни продукти – над 44.5 млн лв за 2017 г. Но докато вторите се развиват плавно в последните години, приходите от продажба на вино имат по-интересна история. Те рязко скачат с 209% преди две години (от 11 млн. лв. през 2015 на 34 млн. лв. през 2016) и вдигат общия оборот на дружеството с 43% за същата година.

От отчета на компанията не става ясно на какво се дължи този рязък скок.

Любопитно е, че в началото на годината има преобразуване в собствеността на компанията, макар и без промяна. До преди това най-големите съдружници са две американски дружества, регистрирани в Невада – Frontier Holdings (48%) и Cenevix (47%). Те придобиват контролния дял в компанията през 2016 г. чрез апорт на вземания от нея за общо 79.9 млн. лв., или почти 40 млн. евро. През 2018 г. офшорните съдружници апортират дяловете си в две български наскоро създадени от адвокатски кантори компании – „Нет акуизишън“ и „Екуити файнанс“. Пълномощник по техните сделки е управителят на „Винпром Карнобат“ Георги Няголов.

Самият винпром е и най-големият собственик на земя в региона с 26 хил. дка лозя.

Първи в брашното

В „Топаз мел“ Стайков е съдружник с Димитър Балджиев още от създаването му през 1997 г. Тогава то е под името „Топаз сервиз“ и има още един съдружник и управител Хишам Бадер.

В компанията е концентриран мелничарският бизнес на Стайков. Според представянето на сайта на компанията „Топаз мел“ е първият по големина мелничен комплекс в България и сред най-модерните в Европа.“ Разположена е на площ от 83 000 кв.м. в землището на с. Церковски, община Карнобат. За 2017 г. компанията има 76.7 млн. лв. оборот, който се понижава с 5.5%, а печалбата леко се покачва до 1.15 млн. лв.

В това дружество е проведена аналогична операция като тази в „СИС Индустрийс“ – през 2009 г. чрез апорт на вземания, като мажоритарен собственик влиза офшорката от Британските Вирджински острови Cel Ventures. В края на 2017 г. тя продава дела си от над 50% на Миню Стайков за 20.5 млн. лв.

В секторната класация в К100 за храни и напитки „СИС индустрийз“ е 19-а, а „Топаз мел“ – 22-ра, като обединението им би ги изкарало около топ 10 в сектора. Реално обаче в своите сегменти СИС е втора след „ВП Брандс“ („Винпром Пещера“), а „Топаз мел“ – първа. Ако се сумират активите на двете компании, те са над 280 млн. лв., като обаче немалка част са краткосрочни – материални запаси, суровини и готова продукция.

Извън двете големи компании Миню и Рени Стайкови, както и децата им Яна и Стайко имат и още десетки участия в различни фирми – в голямата част съпътстващи и обслужващи дейности към основната.