Колега на задържаните за рекет от 4-то РУ полицаи свидетелства срещу тях

0
160
beleznici
Сподели новината.

Антони Апостолов, който бе арестуван в сряда заедно с шефа на Икономическа полиция на 4 РУ София Красимир Кръстев и още 3-ма негови колеги, е свидетелствал срещу тях. Това се разбра днес в спецсъда, където се гледа мярката за неотклонение на Кръстев и подчинените му Марио Дринцолов и Радослав Томов. Заедно с тях обвинен е и Георги Найденов, но той се намира в МВР болница и прокуратурата ще му иска арест по-късно. Четиримата полицаи са обвинени, че са действали като банда, която рекетирала търговци за такса „спокойствие“. Сумите били различни, срещу тях обещавали на собственици на автокъщи, на наргиле барове, магазини и заведения, че няма да ги проверяват или ще им съобщават предварително.

Апостолов бе задържан заедно с колегите си, но не е обвинен , а е станал свидетел срещу тях. В показанията си мъжът посочил, че като по-млад служител нямал избор и трябвало да участва в бандата за рекети над търговци. 50% от всеки взет подкуп отивал директно за Кръстев, посочил Апостолов. По време на акцията на Дирекция Вътрешна сигурност на МВР  и спецпрокуратурата с 2000 лв. белязани пари е бил задържан Томов. Парите донесъл свидетелят Милко Велков. Той посочил, че Томов много пъти е искал подкупа, за да прикрие преписка, която дори не била възложена на него. Първоначално поискал 2000 евро, но склонил на 2000 лв, посочиха от прокуратурата. Сумата била занесена в кабинета на Томов, той преброил парите, а ръцете му „светнали“ веднага след ареста.

Адвокатът на Кръстев – Иво Найденов, посочи, че срещу клиента му няма никакви показания от изнудвани търговци, а само от неговия подчинен Апостолов. Той запита защо Антони не е обвинен, а е свидетел.

В момента съдът продължава да заседава мерките за неотклонение на тримата обвиняеми.

--------------------------