Сподели новината.

Шу̀мен (Коларовград в периода 1950-1965 г.) е град в Североизточна България с население от 79 710 души (НСИ, 31.12.2013) градът е десети по големина в страната. Демек, не е много зле работата. ДЕСЕТИ по големина. Не е Пловдив, Варна или Бургас но пък поне не е Разград

Със съвсем ксенофобско задоволство четем в уикипедията, че квартал “Бялата пръст” е квартал на Шумен, разположен в северозападната му част. Определен е като един от най-замърсените в града. Населението на квартала е съставено предимно от цигани, като се споменава че през 2009 година те са около 3 000 души. Уикипедията са толерантни хора и са можели да кажат, че просто това си е циганския квартал. От всички къщи няма нито една законна, построени са в кален лабиринт, в който само местните мангали могат да се оправят. Така че- никакво появяване в този квартал! Ако случайно попаднете там, използвайте съветите на Беър Грилз- качете се на най- високото място и се огледайте за начин да излезете бързо от там. Така хем кучетата няма да ви изядат, хем местните няма да ви … там каквото ще правят…

Следващия квартал е “Гривица”, но той отдавна е асимилиран от панелките на кв. “Боян Българанов”. Боян Българанов е жилищен комплекс на град Шумен, разположен в северозападната част на града. Панелни блокове, обръщач, една две кръчми, едно две запустели военни поделения- това е. Българанов граничи отдясно с вече споменатия цигански квартал №1 – Бялата пръст и отляво с цигански квартал №2- Витошата. Българанов е иначе едно кварталче за хора без претенции. Плюсът е, че лесно можеш да научиш 1-2 малцинствени езика, които там не са чак малцинствени. Там се намира и СОУ „Трайко Симеонов“.- Трайкото. Ако чуете че някой е завършил там, внимавайте! Или е бил изключен от всички други училища в града и са го интернирали там да довършва средното си, или горките му родители са нямали възможност да го изпратят в някое от другите по- нормални училища в града. Да се ограмотя малко и аз- кой е все пак тоя Боян Българанов. Четем пакУикипедия- секретар на ЦК на БКП- аха накратко комунист, партизанин, генерал, милиционерски шеф.
Та както и да е, преминаваме към квартала с най- звучното име- “Дивдядово”. Той е бивше село, разположено е на юг от центъра на града, в подножието на Шуменското плато.
До 1878 г. е носило името Ченгел. Ченгелчани, тва е другото име на дивдядовчани. И били измислили машина за стригане на костенурки… Когато някой празнувал имен ден слагал пред вратата си капак на ковчег, за да не идват неканени гости за почерпка. На сбора си, който е 2 август, винаги канят, но ги няма в тях, като се оправдават, че са били на гости при брат`чеда. Ако някой дивдядовчанин обаче все пак ви покани на гости, си вземете три дена алкохолна отпуска, защото там йединиту и пийниту са по много. Такива са приказките за това кварталче от селски тип. Местните обясняват скръндзаляшката си слава с пришълци от времето на Корейската война, на които викат корейци. Те са наследници на залети при направата на язовир “Тича” селца. В края на квартала има разположени множество автоработилници, автоморги и разни други сервизи. След контакта си с някой тамошен майстор, бързо ще разберете защо дивдядовчани имат такава антислава. Близо над квартала, в Шуменското плато са разположени живописни скали, местенца и маршрути за туризъм. До квартала ходи автобусът “Седмицата”, но на цената на билета могат да ви метнат и множеството таксита- спиркаджии които чакалят по спирките. В селото имат хубава стара църква, като до нея е старото килийно училище- сега музей. Говори се че Левски е отсядал там.

След приятната почти пасторална картинка на Дивдядово да се върнем към панелите. Квартал “Еверест” е разположен в северната част на града. Вижда се отдалече- най- нависоко на север.
Да обясня на пришълците в Шумен как да се оправят с посоките на света: Паметника (“Създатели на българската държава”) горе на платото се вижда отдалеч и е що –годе посока ЮГ. На отсрещната му страна на един хълм са белеещите се панели на Еверест- там е Север. Кьошковете, Томбул джамия, Бирената фабрика са нещо като Запад, а всичко останало е изток.
Та за “Еверест” нищо няма какво да се каже. Бил е нещо като “Бялата пръст” навремето. Настанили цигани в апартаментите, те пък настанили коне и други животни в тях, изкъртили паркета и дограмата за да си пялят огън вътре по стаите. Затова ги изселили доколкото могат от там. Но все пак нормалния човек работа там много-много няма.
“Тракия “ е най-големият жилищен комплекс на град Шумен, разположен в крайната източна част на града. Създаден от тракийски изселници. Много панелки пак, но затова пък никакви цигани. Кварталът е люлка на едни от най- известните бандити, прочули го и у нас и в чужбина. Говори се че в Мадрид имало квартал с надпис “Тракия”. Или “Шумен”, не се знае… Тракийският е като град в града. Пеша е далечко от центъра на Шумен. Ограничава го жп линията и индустриалния квартал. За Тракийския квартал – може да се каже, че е разделен на две части – горна и долна. Вечерно време не е много разумно да се слиза долу, но горната част си е добре. Най-доброто там е, че има големи междублокови пространства с площадки и зеленина – нещо, което липсва на други места. Не мога да се сетя за някоя сносна причина да ходите в него, освен ако не сте си забили някое гадже от там (готини са). Но пък е някакъв вид разнообразие да отидете да ударите някоя и друга бира и в техните заведения. И да не вземете да гледате лошо като седнете някъде, ей! Че от тия по-зле са само от квартал “Макак”. Всъщност тоя квартал се бори с “Дивдядово” по звучност, но все пак е с една стъпка зад него. Докато Дивдядово все пак е село от отворен тип, да намериш дори къде е квартал “Макак” е много трудно без местен придружител. Също така е трудно вечер да седнеш да пиеш в някоя тяхна кръчма. Не че има кръчми там. Кръчмите са префасонирани селски магазини с няколко маси отпреде. Никакъв външен човек не може да оцелее вечер като се почне пиенето в селото. И светец да е, местните ще му намерят някой кусур и ще му спретнат търкал, водещ до ортопедията. Страшни хора са. Известни са с кукерския си ансамбъл.
Набързо ще спомена тихичкия “Добруджански” и пенсионерския централен квартал “Херсон” започващ от кръговото на руския паметник към РУМ-а. Какво е Руския паметник, РУМ, Оборище, Разперко, Хиподрума и други местни понятия ще оставя на новодошлите в Шумен да открият сами.
“Херсо́н “ е някакъв побратимен на Шумен украински град. Родно място на бившия съветско- български министър председател Сергей Дмитриевич Станишев и на някой си Моше Шарет – израелски политик, също министър-председател но на Израел . Голяма работа явно е тоя Херсон. Преминаваме набърозо покрай квартал “Мътница”, където рано или късно ще се наложи да се озовете някоя ранна сутрин или късна нощ. Селцето е известно единствено с това, че покрай него се намира най- добрата шкембеджийница, събираща изнурени от тежките вечери любители на шкембе чорбата, на студената бира, на “последната” ракия и въобще на хора за които изтрезняването е нещо много вредно…