вторник, юли 23, 2024

Кои са кварталите с най-мръсен въздух в София?

Date:

Сподели новината.

В някои райони на столицата въздухът е до 5 пъти по-мръсен от други. “Павлово” и “Хиподрума” са кварталите с най-мръсен въздух в София. Праховите частици в “Павлово” тази сутрин са 58 микрограма на кубичен метър”. Това заяви директорът на дирекция “Мониторинг и оценка на околната среда” Валери Серафимов в сутрешния блок на Нова тв.

Той обясни, че причината за замърсяването е автомобилното движение и битовото отопление. Опесъчаването и осоляването на булевардите също спомага за замърсяването на въздуха в кварталите.

В сутрешните и вечерните часове праховите частици са с най-високо ниво, тъй като трафикът е най-интензивен, а вечер хората палят печките си.

Серафимов коментира, че от българските градове най-замърсен е въздухът във Видин и основен фактор за това е битовото отопление с въглища и дърва. “Правили сме замервания и през зимата и през лятото. Състоянието на въздуха през летния период не е така лошо”, каза още той.

По думите на Валери Серафимов в момента се разработва програма за управление качеството на въздуха 2016 – 2020 г. “В програмата сме разработили конкретни мерки. На база на метеоролоичните условия вече ще имаме 48 часа напред прогноза дали да се очаква увеличение на фините прахови частици”, подчерта той.

Статистиката показва, че всяка година у нас умират около 18 000 души заради мръсен въздух.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...