понеделник, юли 22, 2024

Когато Русе настръхна

Date:

Сподели новината.

Преди 4 години криминалистите и гражданите на Русе бяха потресени от престъпление, което ги удиви с нечуваната си жестокост. То бе извършено посред бял ден, на крайбрежната алея в града, пише “Труд”.

 

Жертвата беше млада жена, а килърът беше успял да изчезне без никой да го види. Из града плъзват слухове, че убийството е поръчково, но на мястото са открити много следи и ДНК материал, което наемен убиец не би си позволил.

 

Дунавският град настръхна заради мълвата, че шета сексуален маниак и убиец, затова никоя жена не е в безопасност.  Престъплението обаче бе разкрито само за 3 дни, но русенци и до днес потръпват от ужас при спомена за смъртта на младата и красива Виктория.

 

6 октомври 2018 г. е най-обикновен ден – и за жертвата, и за убиеца. Административният директор на русенската телевизия Виктория Маринова, както обикновено, излиза за сутрешния си крос близо до тенис-кортовете в Русе. Пътьом се отбива в кафене, след това продължава. Малко след 10 ч 21-годишният циганин Северин Красимиров се прибира пиян и надрусан от купон.

 

По-късно ще каже, че смътно се спомня утрото и зверското престъпление. Според криминални психолози, не го е планирал. На крайбрежната алея той вижда 30-годишната жена и тръгва след нея. Настига я, нахвърля й се, завлича я в храстите и жестоко я пребива и изнасилва. Решава да не я остави жива, за да не го издаде, затова я стиска за гърлото, докато жертвата престава да диша.

 

Не забравя да я пребърка – взима от джобовете й мобилния телефон и изчезва. Няколко пъти се връща на мястото, накрая заравя откраднатото. На страшната гледка се натъква около 14,30 ч случаен човек, който се разхожда наблизо. Лицето на Виктория е толкова обезобразено, че трябват часове, за да бъде разпозната. Личните й документи са в калъфа на телефона й. Съдебният лекар установява 7 жестоки удара по главата, счупени са лицевите кости на жертвата. Вестта за страшното престъпление потриса цяла България.

 

Полицията започва денонощно да издирва извършителя сред бивши затворници, криминално проявени от района и пациенти на близка психиатрична клиника. През това време убиецът успява да избяга от България – на 7 октомври той отпътува през Дунав мост за Германия, където живее майка му.

 

По биологичния материал върху тялото на Виктория е открит много ДНК материал, но той не съвпада с регистрирани вече престъпници. Версиите за зверството са няколко, между тях и служебните дела на жертвата в телевизията.

 

Оставените следи обаче говорят за друго – случайно убийство. Записи от охранителни камери и информация от кръга на килъра отвеждат разследващите в неговия дом в ромската махала на Русе – „Селеметя“. Полицаи тропат на вратата – търсят Северин Красимиров, на 21 г., без постоянна работа, с основно образование. В къщата му, където живее с жена си и леля си, намират важни улики. Съпругата му Емел казва на полицаите, че когато се е върнал, мъжът й е бил целия в кръв, обяснил, че се е сбил с някакъв младеж. Анализ обаче показва, че следите по дрехите му са от Виктория.

 

 

В същото време специалистите от института по криминалистика правят ДНК експертиза на оставените от убиеца улики. Тя е категорична – те са на Северин. На 9 октомври около 22 ч той е задържан при мащабна акция на немската полиция в град Щаде в дома на майка му Надежда Красимирова. По късно тя ще признае: „Каза ми – майко, аз убих човек. Вика – дойдох само вас да ви виждам, ще се предавам.

 

Тъй ми каза, детето. Съжалявам, че това нещо направи синът ми. Хем аз плача тук, хем тя плаче, майката на момичето. Знам как боли майка му и мен така ме боли. Всяка майка я боли“. Доведеният му баща Асен пък ще се опита да го оправдае с това, че е бил много пиян и някой го надрусал с амфетамин.

 

Вестта, че жестокото убийство е извършено от човек от циганската махала, създава напрежение в Русе. Рокери заплашително се разхождат из квартала, а жителите му твърдят, че ако са знаели какъв човек живее сред тях, сами са щели да го разкъсат на парчета. И излизат да гонят с брадви и сопи мотористите.

 

На 17 октомври при изключителни мерки за сигурност Красимиров е екстрадиран със самолет от Франкфурт до София. По време на полета той е спокоен, веднага след като е откаран в Русе признава за зверството: „Виновен съм, съжалявам и не мога да повярвам, че аз съм го направил“. Това, което обяснява обаче, е лъжа, твърдят криминалисти.

 

„Помня, като минавам тъй – или тя ме удари, или аз я ударих, без да искам. Аз й казах: Оглеждай се, нещо, тъй съм казал, и тя каза нещо, не помня хубаво, аз отидох там, ударих й един шамар, падна тя, тя ме хвана за косата“, казал Северин при разпитите. Но до последно отрича, че е изнасилил младата жена. Според психолози обаче, именно силният сексуален нагон му е основният мотив за страшното престъпление. Красимиров е обвинен от прокуратурата в изнасилване и убийство.

 

За престъпленията си той можеше да получи доживотен затвор, но призна вината си и се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие, като по този начин намали присъдата си с една трета. Тя бе произнесена същия ден, в който тръгна делото. В съдебната зала извергът е съвършено спокоен, с нова прическа. По време на четенето на обвинителния акт се гледа настрани и е видно, че не го интересува какво става в залата. Магистратите му осъдиха на 30 години затвор.

 

Малко след трагедията

 

Бившият й съпруг пръв предлага да отпадне съкратеното съдебно следствие

Виктория Маринова е била съпруга на собственика на телевизия TVN и на NETWORKS-BG Свилен Максимов. Двамата се развели няколко месеца преди трагедията, но запазили добрите си отношения. Имат дъщеричка, за която се грижел таткото. Жената останала административен директор в медията, както и член на борда на директорите.

 

Малко преди убийството Виктория регистрирала фирма – „Прогрес-инвестмънт“ ЕООД, за мениджмънт на социални мрежи и интернет сайтове. След убийството й Свилен Максимов първи призова властта да бъде отменено съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления. Това се случи, но по-късно и във връзка с друго убийство – на 7-годишната Криси от село Сотиря.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...