събота, юни 15, 2024

Кметът на Симитли каза съдбата на двете рафтинг бази в Кресненското дефиле

Date:

Сподели новината.

Двете рафтинг бази в Кресненското дефиле са абсолютно незаконни и ще бъдат предприети действия за тяхното премахване, заяви  кметът на Симитли Апостол Апостолов. „Рафтинг комплексът и базата до ханчетата в дефилето са изградени, без да имат строителни разрешения от Общината. Това е категорично установено, съобщава Struma.Bg.

Постройките подлежат на събаряне, но това може да стане след становище на РДНСК. Процедурите по премахването им тепърва предстоят“, каза кметът Апостолов.

 

Той обаче опроверга появилите се информации, че са незаконни и ханчетата в Кресненското дефиле, които също попадат в територията на община Симитли.

„Няма как най-старият хан, който е на 100 г., да е построен незаконно. За строителството на „Митьов хан“, собственост на Димитър Христосков, има издадено разрешение от Общината. Ако има установени нарушения по отношение на водохващането, това е друго”, добави кметът на Симитли.

Както „Струма“ писа, преди седмица служители на Басейнова дирекция и РИОСВ извършиха съвместна проверка на обекти в района на Кресненското дефиле.

По първоначални данни при проверката са констатирани множество нарушения, сред които и нерегламентирано водозахранване. Установено е, че рафтинг комплексът с над 15 постройки, бунгала, бар, сервизни помещения и др. е водоснабден, въпреки че не е издавано официално разрешително за водоползване. Контролните органи започнаха изследване по какъв начин е направено водозахранването в селището, изградено по проект на федерацията по рафтинг.

Седмица след инспекцията официална информация все още няма.

Проверките на рафтинг базите в Кресненското дефиле бяха коментирани и от служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков при последната му инспекция на свлачищата при тунел „Железница“ на АМ „Струма“, който бе категоричен, че законите важат за всички.

Министърът обеща съдействие и незабавна реакция от страна на ДНСК, но уточни, че незаконните постройки в дефилето са ниско строителство и са на ниво общини.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...