Кирил Петков: Законът „Магнитски“ е най-мащабно приложен у нас

0
26
prodaljavame promqnata 38
Сподели новината.

Единственото, което знам е, че когато се срещнах с U.S. Treasury, споделиха, че „Магнитски“ е най-мащабно прилаган в нашата държава. И един от тримата в закона е г-н Делян Пеевски. Там специално казаха неговото име като един от тримата в листа.

Това обяви от парламентарната трибуна по време на петъчния блиц контрол премиерът Кирил Петков.

През юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на бившия зам.-шеф на бюрото за СРС Илко Желязков именно по т.нар. закон Магнитски. Мотивът на американското правителство бе, че те имат значително участие в корупцията в страната. В резултат на това им бе наложена забрана за влизане в САЩ, запорирани са всички сметки, които имат там.

Това, което стана ясно на всички е, че едно от основните неща, които използва режимът на Путин е корупцията. През нея този режим успява да влияе на чужди държави, на чужди правителства. Част от тази корупция минава през енергийни проекти. Когато една страна реши да построи руски поток през територията на България, без да има шанс дори най-бедната част – Северозападната да черпи от него, и похарчим 3 млрд. лв. от парите на всички нас, явно има някаква друга причина. Видя се, че дори „Рейндж роувърът“, който е паркиран в гаража на вашите колеги, как тази връзка е свързана. Всички наши партньори го виждат това, каза той.

Забележително е как сте се срещнал със сградата на U.S. Treasury, без нито едно име, без нито един факт. Вече умело започнахте да избягвате имената и после да ставате за резил. Вие бягате от внушенията, които направихте вчера. Все пак, за да пресечем възможността ви да продължавате с фактологическите неточности, ние от ДПС внасяме проект, с който незабавно да се създаде временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около Южен, Турски и Балкански поток и вашия „руски поток“. Вчера след провала на изслушването в бюджетна комисия по ББР, отново през медиите направихте внушение по адрес на ДПС и нашия депутат Делян Пеевски. Явно това се прави, за да прикриете своите тежки обвързаности и бизнес зависимости с руски капитали и олигарси, много от тях очевидно част от специалните служби, отвърна му зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here