Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее!

0
26
prodaljavame promqnata 38
Сподели новината.

Уверен съм, че днешният ден ще остане в политическата история на България и Гърция. Той ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост. Изключително съм радостен да присъствам на това събитие. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на събитие по откриване на строителството на терминал за втечнен газ, който ще осигури алтернатива на Балканите, започва в района на гръцкия град Александруполис.

Той изрази признателността си за помощта, която Гърция оказва на България в настоящия критичен момент: „Искам да благодаря на моя колега и приятел Кириакос Мицотакис за всеотдайната политическа подкрепа не само за този проект, но и за ускорената реализация на газовия интерконектор Гърция-България IGB. Изказвам и своята благодарност за помощта, която съседна и приятелска Гърция оказва на България в настоящия критичен момент чрез използване на капацитета на съществуващия терминал“, посочи Петков.

„На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента със спирането на газовите доставки, ние страните от свободна и демократична Европа може да се противопоставим единствено заедно и да водим политика, зачитаща принципите на международното право“, заяви Петков.

По думите му проектът за плаващия терминал за втечнен газ е не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион.

Стартът беше даден на церемония, на която присъстваха премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на България Кирил Петков, на Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Сред акционерите на терминала е „Булгартрансгаз“, чийто дял е 20 процента. Съоръжението е за съхранение и регазификация. То ще бъде готово до края на 2023 година и ще бъде свързано с 28-километров газопровод с газопреносната мрежа на Гърция.

По съществуващите трасета газът ще достига до България, Сърбия и Северна Македония. Капацитетът на терминала е 6,1 млрд. куб. м. газ годишно. „Булгаргаз“ са резервирали 500 мил. куб. м. годишно.

Стойността на проекта се оценява на 382 млн. евро. От тях 166.7 млн. евро се осигуряват от гръцката Оперативна програма „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020“. Инвестиционното участие на „Булгартрансгаз“ се изчислява на 16.6 млн. евро.

През съоръжението край Александруполис Югоизточна Европа ще може да получава газ от различни източници – САЩ, Катар, Египет и Израел.

Гръцкият премиер заяви в началото на церемонията, че много скоро ще настъпи моментът, в който руският газ ще бъде заменен, а трудностите, поставени от Русия – преодолени. Той определи строителството на терминала за ВПГ край Александруполис като енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа.

Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места, заяви Мицотакис.

„Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната”, заяви Шарл Мишел.

„Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време”, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

--------------------------