Киев си върна “Кулите на Бойко” след битка между украинските спецназ на катери и руски изтребител (ВИДЕО)

0
71
ukraina voinici
Сподели новината.

Украйна си върна под контрол платформите за сондиране на газ и нефт близо до окупирания Крим, известни като “Кулите на Бойко”, съобщи Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Русия окупира “Кулите на Бойко” през 2015 г. и от началото на войната през 2022 г. ги използва за военни цели – като хеликоптерни площадки и за разполагане на радарно оборудване.

„Уникална операция за установяване на контрол над “Кулите на Бойко” беше извършена от подразделения на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. По време на операцията специалните сили успяха да заловят ценни трофеи – запас от боеприпаси за хеликоптери като NAR (неуправляеми авиационни ракети), както и радарът „Нева“, който може да проследява движението на кораби в Черно море.

По време на една от фазите на тази операция се проведе битка между украински спецназ на катери и руски изтребител Су-30. В резултат на битката руският самолет беше победен и беше принуден да отстъпи”, се казва в официалното съобщение на украинското военно разузнаване, цитирано от “24 часа”.

--------------------------