КАТ тероризира Каспичан

0
811
52 1
Сподели новината.

Куриозна ситуация за шофьорите в Каспичан засне Нова телевизия.

След появата на нов знак за начало на населеното място от КАТ налагат санкции за превишена скорост, защото го приемат за град. Междувременно – в същия участък от пътната агенция следят за винетка, защото за тях е част от републиканската пътна мрежа.

За последните 9 месеца шофьорите със санкции за превишена скорост в Каспичан при ограничение 50 км/ч са над 1700. Сред тях е и Кирил Радев.

„Често пътувам за Шумен. Този път реших да разнообразя малко. Иначе минавам по магистралата“, разказа мъжът.

Освен разнообразие, получил и акт от КАТ. Минал със 104 км/ч. при ограничение 50.

„Има някаква растителност, няма тротоари. С нищо не личи, че влизаш в населено място”, каза Радев.

От Европейския център за транспортни политики вече са направили оглед и анализ на организацията на движението в Каспичан.

„Наредбите там казват, че това там не е населено място. Съответно знаците за начало и край на града не би следвало да са там и не би следвало полицията да глобява за превишена скорост”, обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

От Община Каспичан са наясно с казуса. Твърдят, че от пътната агенция са подменили табелите за начало и край на града, след като преди това жители от крайните квартали трябвало да плащат винетка, за да стигнат до града.

От NOVA потърсили за коментар и Агенция „Пътна инфраструктура“. Преди да го получат обаче, знаците, които сутринта оказвали, че винетката се заплаща в рамките на населеното място, следобед вече бе била преместена извън Каспичан.

В писмена позиция от агенцията посочват, че табелите в днешния ден не са премахвани, а само преместени на точните им географски координати. Казват, че не са налагали санкции за липса на винетки. А за скоростта Кирил чака решение на съда, след като е обжалвал санкцията.