Сподели новината.

Всеки ден отиваме в магазини, супермаркети и пазари с надеждата да купим качествени продукти там. Но проблемът е, че 60% от всички продукти на рафтовете са фалшиви. Безскрупулните производители преминават към различни трикове, за да получат по-голяма печалба, и най-често качеството на храната страда от това. В резултат на това продукти, които не могат да се ядат, идват на нашата маса.

Най-често можете да намерите нискокачествени млечни и месни продукти. Най-често срещаните машинации са добавянето на растителни мазнини (палмово масло), замяната на един тип месо с друго – по-евтино, добавянето на меласа и консерванти. След като веднъж сте консумирали такъв продукт, вие, разбира се, няма да се отровихте, но вредата ще се натрупва с постоянна употреба.

Често децата страдат от такива фалшификати, защото могат да имат алергична реакция към една от съставките, които дори не са посочени на опаковката. Признайте го, това е много опасно. Ето защо ще ви помогнем да различите кой е истинският продукт и къде е фалшивият.

Месо
За да мамят и да получат още по-голяма печалба, производителите на месо използват месо от лепило. Това е свинско или говеждо тромбин, благодарение, на което производителите залепват заедно парчета и остатъци от месо. В края на краищата цялото парче месо ще струва много повече. От това просто качеството страда много.

Микробиолозите казват, че такова месо е леко топлинно обработено, защото вътре могат да бъдат онези части, които са били навън. Потребителите на такова месо са застрашени от хранително отравяне, особено ако не е добре сготвено. За съжаление е много трудно да се идентифицира това месо с невъоръжено око. Така че единственият съвет: купете месо от доказани места.

Пушена риба
С пушената риба производителите действат малко по-различно: приготвят я с помощта на течен дим. Това е най-силният канцероген, който е забранен в много страни по света. Разбира се, производителите твърдят, че основният им компонент е извлечение от обикновения дим, но неговият състав все още се пази в тайна.

Можете да различите фалшива от истинска пушена риба, като я срежете. При разфасоването месото на истинска пушена риба ще бъде жълтеникаво и за фалшива ще бъде леко като на херинга. Така че винаги поискайте от продавача да разреже рибата.

Скариди
Заедно със скаридите купуваме и вода. В промишлени условия скаридите се обработват с обикновен лед. Това се прави, за да имат добър вид. Изкуствено отглежданите скариди също съдържат твърде много антибиотици. Те се добавят във водата, така че скаридите да не боледуват.

Излишните антибиотици могат да причинят алергична реакция, както и да убият чревната микрофлора. Така че трябва да бъдете внимателни. Когато купувате, изберете скариди, означени като „Atlantic“. Това означава, че те са уловени в морето и в тях има много по-малко антибиотици.

Червен хайвер
Друг продукт, който производителите често фалшифицират. Като купувате хайвер, можете лесно да получите изкуствен. Произвежда се от яйца, мляко, желатин, а вкус се наподобява на истинския с помощта на оцветители и аромати. Това не е толкова вредно, но е жалко да се хвърлят пари за менте.

Как да различим хайвера от фалшивия? Много просто. Основните признаци, които издават фалшив хайвер: твърде ниска цена, перфектни яйца, остра миризма на херинга. И вкусът на такъв хайвер не е особено приятен, миризмата е прекалено остър, а яйцата се залепват за зъбите.

Ролца от раци
Ясно е, че няма да намерите месо от раци в ролцата, но трябва да има най-малко една риба там. Съставът на ролцата от раци включва нишесте, оцветители, консерванти и сурими (мляна риба). Трябва да се пазите от ролцата от раци, които дори не съдържат сурими, като те се състоят от соеви зърна и овкусители.

Заквасена сметана
Ако някога сте опитали домашно заквасена сметана, тогава разбирате, че тази в магазина е доста далеч от вкуса. И все пак сред неговите сортове, можете да намерите добър продукт. На опаковката на истинската да пише: „Броят на млечнокиселите микроорганизми в края на срока на годност на продукта – не по-малко от 1х107 CFU / g . “

Срокът на годност на заквасената сметана, ако е истинска, не трябва да надвишава две седмици. Ако срокът на годност е по-дълъг, тогава най-вероятно е на прах заквасена сметана и тя далеч не е здравословна и вкусна.

Мляко
С млякото в магазина също е доста трудно положение, защото много от продуктите на рафтовете са чисти фалшификати. За да разпознаете висококачествено и естествено мляко, трябва да проведете прост тест. Налейте чаша мляко и оставете за един ден на масата. След 24 часа млякото трябва да се е вкиснало.

Киселото мляко трябва да бъде еднородно, желе-подобно и лесно да се смесва. Това е доказателство, че млякото е добро. Ако то не придобива кисел вкус за един ден, а за по-дълъг период от време, тогава има консерванти. Ако има варен вкус, то млякото се кипва или се добавя концентрат. Ако млякото не стане кисело, а просто се разваля, придобивайки неприятна миризма, това е заместител.

Ето какво трябва да знаете за храната. Разбира се, няма гаранция, че няма да попаднете на менте, защото производителите са усъвършенствали изкуството на фалшификацията почти до съвършенство. Просто бъдете внимателни в магазините и купувайте само доказани продукти!