Сподели новината.

Най-голям е броят на пътнотранспортните произшествия по скоростните пътища и най-често това се случва, когато автомобил навлиза в насрещното платно. И в такива ситуации трябва да знаете как да избегнете челен сблъсък и как да реагирате на различните ситуации.

Има случаи, в които колата лети директно срещу вас и нищо не може да се направи, а също така сложна става ситуацията, когато шофьорът на насрещната кола е изгубил контрол върху управлението. Движението на такава машина обикновено е трудно да се предвиди.

Съвети за избягване на челен удар:

Ако планирате дълго пътуване, то най-добре е да изберете такива маршрути, на които да има отбивки. В случай, че няма или са малко на брой, си струва да се въздържате от изпреварването. Също така на такива пътища е най-добре да се приближите до дясната страна на пътя, въпреки че това не винаги помага да се избегне сблъсък.

Понякога дори шофьорите с многогодишен стаж на шофиране не винаги могат да избегнат сблъсък, защото за реакцията остават само няколко секунди. На първо място в такива ситуации е най-добре незабавно да се намали скоростта. Също така, не забравяйте да подадете звукови и светлинни сигнали. В някои ситуации сигналите помагат на шофьорите да избегнат директен сблъсък.

Ако въпреки това ударът не може да бъде избегнат и шофьорът е с колан, тогава е по-добре той веднага да покрие лицето и очите си с ръцете си, за да не попаднат там парчета от стъклото. Но има и такива шофьори, които не си поставят предпазния колан и в такива случаи трябва да се наведе малко в посока към пътника и е необходимо да реагира.

Също така, водачът трябва да помисли за безопасността на краката, най-добре е да ги повдигнете на седалката. Да речем, че сте избегнали челния удар, но може да има страничен удар – трябва да държите по-силно волана, което ще ви помогне да не бъдете изхвърлени през прозореца или вратата.

В заключение, може да се каже, че най-добре за избягването на сблъсък ще ви помогне правилното изпреварване, движението с умерена скорост, а също така не трябва да се забравя, че много пътни инциденти се случват през нощта. Най-добре е да не се движите с автомобила си през нощните трасета и най-важното – да сядате отпочинал и наспал се зад волана.