Сподели новината.

Пред шкембето всички са равни! Ядат го с еднаква охота банкери и депутати, учители и писатели, шофьори и прости бачкатори. Както не може да има „малко бременна жена”, така и в мненията за шкембето липсва половинчатост – не познавам хора, които „горе-долу” да харесват шкембе чорба. Отношението към това традиционно национално ястие е по Ботйовски изчистено и крайно – хората или силно го любят, или люто го мразят – среден път при шкембето няма!

Чорбата се явява обединител на нацията – тя свързва леви и десни, сини и червени, бедни и богати. Затова изобщо не се изненадваме, че лидер на „Атака” в Шумен си хапва сутрин вкусната чорбица не къде да е, а в кръчмата на бай Хасан Турчина. А не е ли знаменателен фактът, че видната банкерка Петя Славова е започнала стремителния си възход в кариерата не къде да е, а като сервитьорка в култовата варненска шкембеджийница „Гюрлата”. Досега не е правено проучване за съотношението на българите, които обичат шкембе, и тези, които го мразят. За последните можем само да кажем, че душата на неядящия шкембе е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки, да ме прощава Джон Стайнбек. За всички нас останали, които принадлежим към уникалната порода „Източноевропейски шкембояд”, е следният пътеводител на местата в България, където правят най-добрата шкембе чорба. Христо Кьосев, главен шкембограф

 

 

 София
Бирария „Дивака” на малките 5 кьошета е за любителите на добре измитото и немиришещо шкембе.
За любителите на „натуралния“ вкус препоръчваме кръчма „Жули“ – София, Зона Б-18, бл. 9.
В квартал „Иван Вазов” на пазара до подлеза се намира заведението „Амира“ с добро шкембе.
Познавачи препоръчват и гостилница „Лозата” в Лозенец на ул. „Йоан Екзарх” 21.
В Драгалевци е наистина култовата за шкембето „Гатова кръчма”, но за съжаление това лято е в ремонт.
В Горубляне не подминавайте гостилница „Окото”.
Извън София по Бистришко шосе, малко след Железница, на ляв завой, отдясно, ханче „Ярема“ – скъпичко, но иначе отлично шкембе.

Стара Загора

Закусвалня „Македония”, намира се в индустриалната част на града на стотина метра от супермаркет „Кауфланд”. Отлично телешко шкембе, при това – големи порции

 Бургас
За съжаление най-култовата шкембеджийница в страната по време на соца – „Първи май”, отдавна не съществува. По ирония на съдбата днес там се помещава Макдоналдс…
Затова пък невероятна шкембе чорба сервират в иначе невзрачното заведение „Бистро 33” на ул. „Марин Дринов” 35 в квартал „Победа”, точно до затвора. Предлага 3 вида шкембе – агнешко, свинско и телешко! Бистрото държат двама братя – Драгомир и Стефан Попови – всеотдайни, трудолюбиви и достойни българи. Работили са в Щатите, оттам и името на бистрото – подобно на американските кръчми, кръстени на номерацията на магистрали и пътища.
Сполучлив резервен вариант е капанчето „При Къдравия” – в северния край на крайбрежната алея на новия плаж, малко преди паркинга, вляво.

 Варна
Гостилницата „Добър апетит” до жп гарата е известна най-вече като „Гюрлата” – всички я знаят, баровци от банки и офиси, бачкери, мангали, наточени пички и пр. За познавачите това е мястото с най-добро шкембе в България, а може би и във Вселената. Всъщност кръчмата е наследница на легендарната стара „Гюрла” в кв. „Младост” зад Мебелната палата на пътя за София. През 90-те години тук на дълги опашки рано сутрин търпеливо изчакват реда си кисели мутри, махмурлии кофражисти, чиновници с папки, подранили ученици и пенсионери с канчета. Младо, красиво и още никому неизвестно момиче е сервитьорка там – казва се Петя Баракова. Оттам тя ще отиде в София, ще продължи работа в х-л „Рила”, ще се омъжи за петролния бос Митко Събев, ще се разведе и ще се издигне до днешната знатна дама в банковия сектор Петя Славова.

Велико Търново
Със сигурност най-доброто шкембе в града правят в снек-бар „Света гора“ на бул. Никола Габровски №78 (на автогара „Запад”). За съжаление не работи в събота и неделя. Тогава добър резервен вариант са двата ресторанта „Щастливеца” в центъра. Много добро е и шкембето в „Малкия Интер” до Царевец, чийто собственик – художникът Дидо, много разбира от тези работи.

Созопол
Мястото е до автогарата, нарича се бирария „София”, но иначе го знаят като „При шопа” или „При Митко”, на името на собственика. Резервен вариант в рибарския град е пицария „Джордани” на плажа.

 

Поморие
„При Стойко” в новия град („Квартала”). Упътване от форум: „Влизаш в Поморие през първата отбивка откъм Варна, караш около 200 м, свиваш по първата възможна пресечка вдясно, караш още около двеста метра и спираш вдясно.”

Пловдив
Под тепетата мястото за познавачи се нарича гостилница „Ася” на улица „Георги Бенковски“ 23 в популярния комплекс „Капана” в центъра. Тук шкембето е само българско (а не внос от САЩ, Аржентина, Италия, Австралия, както е на повечето места днес), варено е дълго и бульонът е прекрасен (в повечето кръчми днес взимат наготово сварено и нарязано шкембе, което обаче няма аромата на оригинала). Застройката е с кисело мляко, чорбата е умерено гъста – точно колкото трябва. Прелест!