Сподели новината.

Полуостров Бургас, връх Казанлък, връх Чирпан и още други – това са географски имена не от картата на България, а имена от континента Антарктида.

Това може да се научи в летните уроци на фондация „Дон Боско България“.

Своеобразните курсове са насочени към деца в неравностойно положение или от ромски произход от градовете Стара Загора и Казанлък

През летните месеци са организирани учебни занятия с учениците към центъра на фондацията от ромския квартал.

Сутрин за децата има занималня, в която се изучават български език и математика. Следобед обаче става интересно, тъй като има и уроци по география.

Особеното при тях е не само това, че те са подсигурени интерактивно, но и това, че самите деца са включени в процеса на усвояване на знанието.

След като миналата година с такива уроци по история на България, се доказа интересът на децата, това лято общата им култура ще бъде допълнена със знания по география. Прожектират се карти, снимки, картинки, откъси от документални филмчета – на практика всичко, върху което се говори.

Самата информация се подбира така, че винаги да има по нещо интересно и запомнящо се.

Учениците тук са доброволно, а интерактивните методи позволяват задържането на вниманието им дори и при часове от по 50 минути, а след като урокът приключи, следва малък изпит за всички върху 4-5 основни въпроса от урока. Дори и той е по желание, но нежелаещи да се включат досега не е имало. Излъчват се и победители.

А след урока децата ги очакват игри.