Сподели новината.

Втори заразен с коронавирус е приет в Инфекциозното на УМБАЛ Бургас, а регистрираните в страната като носители на вируса са вече 112. Това каза шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Във Варна има четирима с коронавирусна инфекция, в Смолян – трима, в Перник – 2, в Пловдив – двама, Габрово – 2, в Плевен – 4, в Ловеч – 1, в Благоевград – 2, в Бургас – двама и в Лом – 1. Във ВМА са настанени 14 с коронавирус, в „Софиямед“ – 1, в Александровска – двама, в Пирогов – 4, от които един е в тежко състояние.

245 000 са вече заразените в света. В Китай са 39 новите регистрирани с болестта, но в Италия вече са 41 000. В Гърция са почти 500, в Северна Македония – 50, в Сърбия – 103, Хърватия – 110, Турция – 359.

Мутафчийски изтъкна, че хлорохинът, който лекувал малария и можело да се използва за лечение на коронавирус, не е разрешен продукт в България, но е стартирала процедурата за „активирането“ му.

„Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат да внесат. Той трябва да се активира от определена болница, в случая това направи ВМА. Задействана е процедурата за доставка. Не бих използвал термина доказан, защото това е медикамент, който се споменава в група с още 8 или 9 лекарства. Твърди се, че има положителен ефект и влизат в препоръчителните лекарства от СЗО“, добави той.

„Разговарях с производители в България. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини. Както с маските и защитните облекла повечето от суровините са от Китай“, уточни генералът.

„Възрастни хора ми се оплакват, че с мерките им съсипваме живота. Те били свикнали да ходят на Витоша. Апелирам да си стоят в домовете. Имаме готовност за по-твърди мерки“, добави той.

Професорът потвърди, че единият от заразените в Пловдив е лекар. „От шест дни не е на работа. Установени са неговите контакти. Работил е само на едно работно място“, уточни той.

Генералът призна, че не разполага с информация за медик от Пловдив, който първо обяви в социалните мрежи, че бил болен от коронавирус, а после се отметнал от думите си.