сряда, февруари 28, 2024

Изненада! Средната заплата в Кнежа е 2813 лева

Date:

Сподели новината.

Малки общини с голяма индустрия за поредна година оглавяват класацията на най-високите заплати у нас. Това показва карта на средната брутна месечна заплата по общини, огласена днес от Института за пазарна икономика. Институтът я изготвя в рамките на своята инициатива за разпространение, визуализация и анализ на общински данни – „265 истории за икономика”. Данните са за 2022 г., тъй като това е и последната статистика на такова детайлно ниво, налична в НСИ.

Най-високата средна брутна месечна заплата отново е в община Челопеч – 3398 лв. Там доходите се определят от златодобивното предприятие на канадската “Дънди прешъс металс”. На второ място е средната заплата в община Козлодуй – 2949 лв., която идва от АЕЦ. На трето място е изненадата в тазгодишното издание на картата – община Кнежа с 2813 лв. Този пробив се дължи на силно развитото зърнопроизводство и най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., коментират от ИПИ.

На четвърта позиция е Столичната община с 2475 лв. средна заплата, следвана от общините Раднево (2450 лв.), Пирдоп (2440 лв.) и Гълъбово (2260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.).

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района, посочват от ИПИ. В ТОП 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2475 лв. (4-то място в страната), община Варна – 1642 лв. (17-о място в страната) и община Пловдив – 1584 лв. (22-ро място в страната). Припомняме какви са последните данни за средната заплата по области, които са за септември 2023 г. – в София е 2772 лв., в област Варна е 1980 лв., в Стара Загора – 1945 лв., в област Пловдив – 1800 лв.

Отново се наблюдава силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2018-2022 г., посочват от ИПИ. Средната заплата на наетите в 215 общини в страната бележи ръст между 40 на сто и 70 на сто за четири години. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50 на сто в периода 2018-2022 г. Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...