Сподели новината.

В първото си обръщение в Камарата на общините в качеството си на премиер на Великобритания Борис Джонсън обяви, че иска да направи Великобритания най-великата страна на планетата, пише „Гардиън“.

По-рано днес Борис Джонсън ръководи първото заседание на новия кабинет.

В началото пред депутатите Джонсън похвали работата на Тереза Мей. След това той обяви, че мисията му е да извади Великобритания от ЕС и да направи Обединеното кралство най-великата страна на Земята.

Може да звучи като преувеличение, но е реалистично, застрахова се той. „Гардиън“ пише, че обещанието на Джонсън е като риториката на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според новия министър-председател трябва да се предприемат незабавни действия. Първо, възстановяване на доверието в демокрацията с изваждане на Великобритания от ЕС до 31 октомври, подчерта той. По думите му при провал това ще доведе до „катастрофална загуба на доверие“ в нашата политическа система.

Той предпочита държавата да напусне ЕС със споразумение, но припомни, че сделката с Общността беше отхвърляна на три пъти от британските депутати.

Предпочитам да напуснем ЕС със споразумение, изрази той позицията си.

Борис Джонсън каза още, че предпазният механизъм за границата с Ирландия е недопустим, защото подкопава британската демокрация.

Трябва да се премахне, категоричен е той и предложи граничният въпрос да бъде разрешен на преговори за бъдещите отношения. Екипът му е готов да преговаря с ЕС и изрази надежда Брюксел да преосмисли позициите си.

Борис Джонсън вярва, че Великобритания е по-подготвена за Брекзит без сделка от очакванията на повечето хора. Но през следващите дни до 31 октомври правителството ще засили приготовленията, поясни той.

Джонсън повтори, че ако Великобритания напусне без сделка, страната ще си спести 39 милиарда британски лири. Но Брюксел предупреди, че ако трябва, ще съди страната.

Премиерът разкри, че министър Майкъл Гоув ще отговаря за приготовленията в случай Брекзит без сделка.

Министър-председателят на Великобритания каза, че правителството подготвя данъчни съкращения за стимулиране на иновациите. Ще засилят работата по започване на преговори за сключване на нови търговски споразумения.

Мога да дам гаранция на гражданите на ЕС, че ще получат абсолютно право да останат на Острова след Брекзит, увери той.

Джонсън разкри, че Обединеното кралство няма да номинира нов европейски комисар. Няма да чака до 31 октомври за ново градене на Великобритания, започва веднага.

Правителството ще започне да наема нови 20 000 полицейски служители, което ще е приоритет. Иска по-тежки наказания за престъпниците.

Джонсън иска да привлече най-младите таланти на Острова. Никой не вярва повече от него в ползите от имиграцията. Предлага имиграционна система, която се базира на точки като в Австралия. Ще нареди да се прегледа този вариант.

През целия ми съзнателен живот чувам, че Великобритания трябва да бъде посредствена страна. Не приемам това, обяви Джонсън.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин от своя страна изрази притеснение, че Джонсън се надценява. Той смята, че правителството е направило политически избор – строги мерки за икономии, включително данъчни отстъпки за бизнеса. Според него в новия кабинет влизат хардлайнери. Има предвид новия вътрешен министър Прити Пател, която подкрепя смъртно наказание.

Корбин вярва, че елитът няма да изгуби от Брекзит без сделка.

Ако Джонсън е уверен в плана си, той трябва да го предаде на народа, призова той и добави, че лейбъристите ще настояват за подлагане на референдум на всяко споразумение за Брекзит на Джонсън.

Джонсън ще направи ли Великобритания васална държава на САЩ, попита лейбъристът.

Иън Блекфорд, лидер на Шотландската национална партия в британския парламент, разкри, че обмислят планове за втори референдум за независимост. Той смята, че Джонсън живее в паралелна вселена. Днес изглежда е излязъл в открития космос, обяви той.