вторник, май 28, 2024

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Date:

Сподели новината.

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с анионен кислород трапезна вода ще бъде открита на мястото на старо предприятие в новозагорското село Караново. Строителните работи вече са в ход, инвеститор е фирма „Новотехпром“ на бизнесмена и председател на КРИБ в Стара Загора Стефан Шоселов.

 

Фабриката ще използва разработената от проф. Жеко Ганев и компанията му „Елфи Тех“ иновативна технология за обогатяване на вода с анионен кислород, чийто лечебен ефект беше доказан по време на ковид пандемията, а впоследствие изследванията показаха, че продуктът има много по-широко приложение, съобщава Divident.eu

 

„Лечението с анионен кислород е обещаваща терапия, която води до бързото възстановяване на пациенти, страдащи от синдром на остра респираторна болест, има противовъзпалителен, противовирусен и антибактериален ефект. Самият аз и семейството ми от много време употребяваме обогатена с анионен кислород вода и сме се уверили в нейния ефект“, каза за Divident.EU Стефан Шоселов.

„Самият човешки организъм създава анионен кислород, за да унищожава чуждите агенти – вируси и бактерии“, посочи създателят на технологията проф. Жеко Ганев. Повече информация за терапевтичния ефект на водата с анионен кислород пише в сайта на „Елфи Тех“.

 

Новото предприятие в с. Караново се очаква да заработи още това лято. Тогава ще стане ясно и колко точно нови работни места ще бъдат разкрити.

Капацитетът на бутилиращите линии ще бъде 5000 бутилки на час или 1 милион бутилки за една смяна. „Производството може да стигне до 3 млн. бутилки в денонощие, ще зависи от търсенето“, каза Стефан Шоселов.

Водата ще се бутилира в специални стъклени бутилки, а не в обикновените PVC опаковки, в които анионната вода се произвежда пилотно в ограничени количества.

Инвестицията в новия бизнес на „Новотехпром“ е около 5 милиона лева. Шоселов е закупил сградата на бивше предприятие за производство на замразени плодове в Караново през миналата година. Бизнесменът е спечелил търг, обявен от Българска банка за развитие. В момента тук върви усилена работа по преустройство на сградата.

 

Очаква се в близките седмици да пристигнат бутилиращите линии и машини от Германия, за да започне и монтажа им. Предприятието ще бъде оборудвано и със специални хладилни камери с антибактериално покритие.

„Амбицията ми е да направим елитно предприятие за бутилиране на вода, обогатена с анионен кислород. Конкурентите не трябва да се притесняват. Ние не произвеждаме обикновена питейна вода, а такава, която има много добро лечебно въздействие“, подчерта Шоселов. Плановете са водата да се продава както на българския пазар, така и на пазарите в Европа и други континенти.

Шоселов допълни, че технологията е уникална и няма друго такова производство в Европа. В развитите страни се предлагат подобни продукти, но обогатената с анионен кислород вода на „Елфи Тех“ е нещо коренно различно и на друго ниво“, посочи проф. Жеко Ганев.

Какво е анионен кислород?

Анионен кислород е атом кислород с един или два допълнително присъединени електрона. Попаднал в организма, анионния кислород предава електрическия си заряд – процес при който се генерират различни биологично активни вещества, повишава се нервната проводимост в зоната на въздействие. Води до разширяване на артериите и усилване на кръвния поток. Повишава се активността на епитела на трахеята и белодробната функция. Стимулират се дихателните ферменти и се засилват окислително – възстановителните процеси в тъканите. Белтъчния, въглехидратния и водния обмен се ускорява.

Аниония кислород нормализира калиево-натриевия обмен и намалява вероятността от тромбообразуване. Положително повлиява работата на сърдечния мускул, намалява дихателната честота и увеличава приливния обмен. Променя функционалното състояние на централната нервна система, подобрява самочувствието, нормализира сънят, повишава умствената и физическа работоспособност.

Аниония кислород е мощен фактор срещу хипоксията – кислородния дефицит на клетъчно ниво. Причина, стояща в основата на дегенеративните и туморни заболявания.

За Новотехпром

Фирма Новотехпром е сред лидерите на пазара в производство на покривни конструкции и стенни профили. Тя разполага с 5 производствени бази в Стара Загора – три от тях в местността „Голеш“. През последните години компанията навлезе в нов бизнес – изграждане на ритейл паркове. Последният ритейл парк на „Новотехпром“ беше открит миналата година в Чирпан.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жестока трагедия край Плевен

Катастрофа е станала днес на пътя Плевен-Ловеч, един човек...

Турски тираджия бе посечен в Търново

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и...

Кой размаза главата на пастира Атанас край Кресна?

33-годишният Атанас, пастирът открит мъртъв, с размазана глава, в...

Инфарктна ситуация с ученичка, намесен е и кметът на Първомай

Кметът на община Първомай Николай Митков буквално е спасил...