Сподели новината.

Италия отваря страната за европейски туристи от началото на юни и отменя задължителната 14-дневна карантина, обяви правителството, цитирано от АФП.

Премиерът на Италия Джузепе Конте наложи стриктни ограничителни мерки в началото на март за спиране разпространението на коронавируса, който уби повече от 31 500 души в Италия. Мерките засегнаха всички туристи в страна, която изключително много зависи от туристическия сектор.

Въпреки че Италия никога официално не е затваряла границите и позволяваше на хората да ги пресичат по работа или здравословни причини, правителството забрани движението за туризъм и наложи на пристигащите в държавата задължителна двуседмична карантина.

През март Европейският съюз забрани на чужденците да влизат в Шенгенската зона с изключение на здравни работници и при неотложни пътувания.

Но в сряда Европейският съюз излезе с план за постепенно възстановяване на туризма през лятото, призовавайки страните членки да отворят вътрешните граници, докато в същото време препоръча външните граници на Общността да останат затворени най-малко до средата на юни.