Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

0
46
777777777777777777777777 1
Politics, Markets and EU Gas Supply Security. Chemical pipeline networks and infrastructure in Europe
Сподели новината.

Италия може да обяви „състояние на повишение готовност“ заради свиването на газовите доставки следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването на газ, заявиха правителствени източници в петък, след като енергийната компания „Ени“ съобщи за намаляване на доставките на руски газ за трети пореден ден, предава Ройтерс.

Състоянието на повишена готовност би задействало серия от мерки, насочени към намаляване на потреблението, включително нормиране на газа за отделни промишлени потребители по съществуващи договори, увеличаване на производството във въглищните електроцентрали и също така искане за повече внос на газ от други доставчици по съществуващи договори.

Съществуващият протокол за състояние на повишена готовност заради газовите доставки в Италия предвижда три етапа, преминаващи от състояние на предварителна тревога, наложено в края на февруари след руската инвазия в Украйна, състояние на повишение готовност и след това извънредно положение.

Във вторник или сряда трябва да се проведе заседание на аварийната техническа комисия за газа, за ​​да се разгледа ситуацията, каза един от източниците.

Индустриален източник каза, че групите, които ще участват в прилагането на мерки за намаляване на потреблението на газ в състояние на готовност, са готови да действат.

През последните няколко месеца италианските въглищни електроцентрали са натрупали въглищата, от които се нуждаят, за да увеличат производството си при необходимост, каза източникът от промишлеността.

В случай на по-нататъшно влошаване на ситуацията, например при големи затруднения при попълването на газовото си хранилище, Рим може да премине към извънредно положение и да предприеме още по-агресивни мерки. По-рано в петък „Ени“ заяви, че ще получи само половината от заявените обеми от „Газпром“.

Италианската държавна енергийна борса каза, че „Газпром“ е предупредил за продължаващи ограничения в събота, но не даде повече подробности.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че намаляването на доставките не е било преднамерено и е свързано с проблеми с поддръжката, но италианският премиер Марио Драги отхвърли това обяснение.

--------------------------