Сподели новината.

 

Продължават да намаляват смъртните случаи от коронавирус в Испания, съобщава Министерството на здравеопазването, цитирано от „Паис“ и „Гардиън“.

За последното денонощие са потвърдени 301 починали в сравнение с 331 в понеделник и 288 в неделя.

 

Общо в европейската държава жертвите на вируса са 23 521 души

Общо 23 822 са починали, а 210 773 са потвърдените случаи с PCR тестове.

102 548 души са се излекували, включително 1673 през последните 24 часа.

Днес премиерът на Испания Педро Санчес ще разкрие плана за разхлабване на ограничителните мерки.

От неделя властите позволиха на децата под 12 г., придружени от родител, да излизат навън. В събота всички испанци ще могат да излизат да спортуват след седем седмици на блокада.

Проучвания показват, че повечето испанци са спазвали мерките, като 95% не са напускали квартала си. Установено е след проследяване на мобилните телефони на милиони хора, че 30 милиона души не са ходили на разстояние повече от 500 метра от дома.

Мадрид нареди задължително носене на маски в обществения транспорт, докато патрули в Баската страна ще измерват температурата на тези, които използват обществения транспорт. Всеки с температура над 37 градуса няма да може да пътува.

В област Андалусия, която изключително много зависи от туризма, има планове за отваряне на хотелите от началото на юни. Баровете и ресторантите ще подновят работа, но ще се прилагат стриктни мерки за поддържане на социална дистанция.