Сподели новината.

Заради нерегламентирано горене на слама регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора е издала акт за спиране на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“. Нарушението е установено още на 3 септември, след като прокуратурата разпореди да се проверят всички свързани с Христо Ковачки централи за изгаряне на отпадъци, но решението за спиране на „Брикел“ е от днес – 9 септември. Каква е причината за едноседмичното забавяне не се съобщава.

След проверки на място миналата седмица беше спряна и „Топлофикация – Перник“, която също е на Христо Ковачки. Инспекции имаше още в ТЕЦ „Бобов дол“ и „Топлофикация – Сливен“.

Иначе в „Брикел“ екоинспекторите са установили наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама на площадка до централата. Казва се, че наложената принудителна административна мярка е заради невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство – в случая няма очистваща система за изгорелите газове при използването на такова гориво.

Интересно е, че срокът, за който е затворен ТЕЦ „Брикел“, е „до преустановяване на извършване на нарушението“. Това на практика означава до премахване на сламата от площадката, което може да е факт още след ден. Освен това има вероятност принудителното спиране да се използва и за ремонти дейности в централата, така че реално няма да се наруши съществено работният ѝ процес. „Капитал“ потърси за коментар директорът на ТЕЦ „Брикел“ – Янилин Павлов, но той не вдигаше телефона си.

През юли РИОСВ Стара Загора наложи глоба на „Брикел“ заради силно запрашаване на въздуха в Гълъбово. Тогава проверката бе инициирана след публикувани снимки в социалните мрежи, които показаха огромен облак от прах в района на централата. Оказа се, че причини за замърсяването са слабо оросяване на сгуроотвала на централата и силният вятър.