петък, април 19, 2024

Икономисти: Инфлацията спада, България се приближава към еврозоната

Date:

Сподели новината.

Инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпроса е дали ще се вместим в критериите преди замерването за конвергентният доклад. Това заяви в ефира на БНТ Лъчезар Богданов о Института за пазарна икономика.

Той посочи, че средногодишната инфлация в Хърватия е съпоставима с тази у нас. По думите му разликата с трите страни с най-ниска инфлация в еврозоната е около 5 процента.

Според него БНБ трябва да предприеме действия за ограничаване на ипотечните кредити, които са нараснали с 25% на годишна основа. Богданов подчерта, че това помпа инфлацията.

Той коментира и докладът на Световната банка за българската икономика. Икономистът отбеляза, че там се посочва, че населението ни намалява и застарява и все по-малко хора работят. По думите му, за да расте икономиката трябва да се повиши производителността. Ако не променим нещо ще изостанем. Икономиката няма да расте автоматично, добави той.

Според финансистът Любомир Дацов не сме си взели поука как се бори инфлация. У нас борбата остава само на думи, подчерта той. Според него, за да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г. трябва да имаме 8 месеца с отрицателна инфлация да покрием критерия. По думите му продължаваме да нямаме синхронизация на монетарната политика.

Трябва да бягаме по-бързо от другите. Ако бягаш със същата скорост като тях, оставаш на едно място, добави той.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...