Сподели новината.

Застудяване, придружено с валежи от сняг, ни очаква от четвъртък, сочи прогнозата за времето на НИМХ-БАН.

През следващото денонощие южно от България ще преминава циклон, който ще е причина за динамичното време в страната. Ще духа умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от север-североизток и привечер ще се усили.

Ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в южните и планинските райони от страната, където в комбинация с вятъра ще има условия за виелици. Почти без валежи ще е в Североизточна България.

Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 3 и 2, а максималните ще са предимно между минус 2 и 3 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще духа умерен североизточен вятър, който привечер ще се усили. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 2 и 4 градуса. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

В планините ще е облачно, ветровито и с валежи от сняг. В Рило-Родопския масив снеговалежите ще са значителни и ще има условия и за навявания. Ще духа силен и бурен североизточен вятър и с него температурите ще се понижат. Усещането ще е за мразовито време. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра – около минус 10 градуса.

В петък от север валежите ще започнат да спират, най-късно в Рило-Родопската област и югозападните райони. Ще остане обаче ветровито и застудяването ще продължи.

В събота слаб сняг ще превалява все още на места в Югоизточна България, над северозападната част от страната облачността временно ще се разкъса. Вятърът ще отслабне. Ще бъде студено, с отрицателни дневни температури.